Un estudi publicat a la revista Current Biology ha revelat que un fòssil identificat a Alemanya el 2015 pertany a una espècie de pterosaure fins ara desconeguda. Anomenat Skiphosoura bavarica, l'animal omple un buit en l'evolució dels rèptils voladors que durant dos segles els experts no havien estat capaços d'explicar.
Durant els darrers dos segles, els científics havien identificat dos grans grups en l'evolució dels pterosaures, els primers vertebrats a desenvolupar vol motoritzat. Tot i no ser dinosaures, les dues criatures van conviure alhora. A l'extrem més antic de la línia temporal, els paleontòlegs situaven els no pterodactiloides, que presentaven cap i coll curt mentre que tenien una llarga cua. Posteriorment, aquests animals van desenvolupar un allargament del cap i del coll així com un escurçament de la cua. Tot i que no se sap com es va produir aquesta variació, el 2009 els experts van descobrir una espècie intermèdia anomenada darwinopterus, que va demostrar que el cap i el coll dels pterosaures canviava primer.
Finalment, el 2015 van identificar l'Skiphosoura en un fòssil molt ben conservat. Segons l'estudi publicat recentment per paleontòlegs de la Universitat Queen Mary de Londres, els Skiphosoura haurien existit entre els darwinopterus i els grans pterodactiloides del final del Juràssic. Els Skiphosoura tenien una embergadura de gairebé dos metres, com els darwinopterus, i el cap i el coll semblants als dels pterodactiloides. Però, el canell era més llarg i els dits i la cua més curts que els dels seus predecessors, la qual cosa mostra l'evolució cap als pterodactiloides.
Aquest nou descobriment ha ajudat els paleontòlegs a entendre la línia evolutiva entre pterosaures i pterodactiloides, i també a desxifrar com es van produir els canvis entre les espècies i en quin ordre.