Les pioneres del feminisme visual a la Filmoteca

L'equipament de Ciutat Vella exposa una mostra que ofereix un viatge pel feminisme francès dels setanta i els vuitanta a partir de tres creadores del col·lectiu Les Insoumuses

Carole Roussopoulos filmant Barbara durant el rodatge del film 'Les prostituées de Lyon parlent'
Carole Roussopoulos filmant Barbara durant el rodatge del film 'Les prostituées de Lyon parlent'
15 d'agost del 2024
Autor
Maria Coll

La Filmoteca de Catalunya presenta un recorregut expositiu per la història cultural i visual del feminisme a França durant els anys setanta i vuitanta del segle XX. Precursores: feminismes, càmera en mà i arxiu a l'espatlla se centra en l'obra i la influència de Delphine Seyrig, Carole Roussopoulos i Ioana Wieder, tres dones creadores del col·lectiu Les Insoumuses. La mostra, comissariada per Nicole Fernández Ferrer i Nataša Petrešin-Bachelez, es pot visitar fins al 17 de novembre.

L'exposició, presentada de setembre a desembre del 2023 a la Cité internationale des arts de París i adaptada per la Filmoteca de Catalunya, explora l'evolució cultural i visual del feminisme a França durant les dècades dels setanta i els vuitanta, a través de la creació del Centre audiovisuel Simone de Beauvoir per part de Delphine Seyrig, Carole Roussopoulos i Ioana Wieder. 

Els vídeos deLes Insoumuses, juntament amb els d'altres cineastes i col·lectius afins, presenten una cartografia de les lluites del moment, des del dret a l'avortament i la llibertat sexual fins a la guerra del Vietnam i l'antipsiquiatria, tot, en un context internacional. A més, l'exposició promou un diàleg entre generacions de videastes i artistes feministes que va més enllà de l'escena francesa.

La mostra també inclou artistes catalanes com Eugènia Balcells, Pilar Aymerich, Fina Miralles i Mari Chordà, així com noves generacions d'artistes amb Maria Klonaris, Katerina Thomadaki, Bouchra Khalili, Zanele Muholi, Rada Akbar, Paula Valero Comín, el col·lectiu Chimurenga, Lur Olaizola o Sarah Maldoror.