La setmana passada sortia a la llum una recerca que identificava amb Cristòfor Colom les restes òssies enterrades a la catedral de Sevilla. Dies més tard, el 12 d'octubre, s'emetia a Televisió Espanyola el documental Colón ADN. Su verdadero orígen, que avançava les conclusions d'una investigació que assegura que Colom no era un cristià genovès com es creia fins ara, sinó un jueu sefardita convertit, que hauria nascut a la zona de la Mediterrània occidental. Una afirmació que ha estat rebuda amb escepticisme per la comunitat científica i per un gran nombre d'historiadors.
L'estudi, dirigit pel forense José Antonio Lorente, de la Universitat de Granada, es va iniciar fa dues dècades amb l'anàlisi de l'ADN dels ossos que reposen a la catedral de Sevilla. Segons aquesta investigació, l'origen del navegant es trobaria a la Mediterrània occidental de la península Ibèrica, probablement, als Països Catalans. Aquesta conclusió s'hauria basat en l'anàlisi de marcadors genètics associats a l'origen geogràfic i en el fet que les cartes que es conserven de Colom estan escrites en castellà. La investigació també hauria analitzat les restes del seu fill, Ferran Colom, en qui haurien trobat trets d'origen jueu, i Diego Colom, que es pensava que era el seu germà, però, segons les proves, es tractaria d'un familiar de cinquè o sisè grau.
Nombrosos historiadors han criticat aquestes teories per la manca de proves i pel fet que l'autor no ha publicat cap anàlisi des de l'exhumació de la tomba de Colom el 2023. També han criticat que la recerca s'hagi difós primer en un documental, que consideren que mostra diverses incongruències, i no en un article científic que presenti les proves genètiques que canviarien dràsticament les creences sobre aquest controvertit personatge.