Polònia recupera valuosos tresors nacionals

Els van robar fa més de tres segles saquejadors suecs que van naufragar al riu Vístula

Treballs arqueològics al riu Vístula
Treballs arqueològics al riu Vístula
3 d'octubre del 2012
Autor
Víctor Farradellas
Arqueòlegs i policia han treballat conjuntament per recuperar grans peces de marbre i alabastre que fa més de tres segles que descansen al fons del riu Vístula, a Polònia. Es tracta de peces de gran valor que pertanyien a la reialesa i que ara es consideren tresors nacionals de valor incalculable. El tresor s'havia perdut a mitjan segle XVII, després del naufragi d'un vaixell suec que pretenia transportar el botí a través del mar Bàltic.

Algun dels objectes recuperats té unes dimensions considerables, com és el cas de la peça central d'una font decorada amb figures mitològiques, que ha requerit l'ús d'un helicòpter. El mateix ha passat amb columnes de marbre i fragments d'arcades. La descoberta d'aquests objectes ha estat possible gràcies al clima; aquest estiu ha estat especialment calorós i sec a Polònia, fet que ha provocat la baixada del cabal del riu Vístula fins a límits que no es recordaven. Això ha facilitat la tasca dels arqueòlegs, que tot i que ja havien rescatat alguns tresors els darrers anys, han quedat sorpresos de la quantitat de material recuperat.

La història d'aquests objectes es remunta a tres segles i mig enrere, durant el període conegut com ‘el Diluvi', durant la segona guerra Nòrdica. Aquest nom fa referència a la gran incursió de soldats suecs que van caure com un xàfec sobre el debilitat sòl polonès. La fins aleshores poderosa República de les Dues Nacions, formada per Polònia i Lituània, sortia d'una sèrie de conflictes amb Rússia i els cosacs, de tal manera que no va poder fer front a la invasió sueca, que va saquejar Varsòvia sense trobar gaire resistència.

Els arqueòlegs creuen que la majoria d'objectes recuperats provenen del palau de Kazimierz, antiga residència reial que actualment serveix com a centre de la Universitat de Varsòvia. Polònia recupera d'aquesta manera part del seu patrimoni perdut, ja que va ser objecte d'un gran espoli no només durant les guerres nòrdiques, sinó també durant la Segona Guerra Mundial amb l'ocupació nazi. Encara es desconeix on s'exposaran els tresors emergits, que tot i que han passat tres segles i mig sota l'aigua, es troben en bon estat de conservació.