Els primers 'Homo sapiens' van arribar al Pallars fa almenys 24.000 anys

Una nova excavació a la Cova dels Tritons de Senterada ha recuperat eines lítiques que proven les visites d'aquests humans a la zona molt abans del previst

Nova campanya d'excavació a la Cova dels Tritons, a Senterada
Nova campanya d'excavació a la Cova dels Tritons, a Senterada IPHES-CERCA
27 de setembre del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

La campanya d'excavació de 2024 de l'IPHES-CERCA a la Cova dels Tritons, a Senterada, ha permès recuperar eines lítiques que confirmen la presència d'Homo sapiens al Pallars Jussà fa més de 24.000 anys. Aquest descobriment contradiu la idea que aquests humans van arribar per primer cop a la zona després del període de màxim fred del final del Pleistocè, fa aproximadament 20.000 anys.

Segons els investigadors, la indústria lítica localitzada al jaciment, feta amb pedres locals, correspon al període dels primers Homo sapiens a Europa, encara que no es pot determinar si del període Gravetià o Aurinyacià. Fins ara, se sabia que la cova havia estat utilitzada com a refugi per carnívors, especialment lleopards i ossos, però es desconeixia que també va acollir grups humans de forma esporàdica. La presència humana obre noves vies per entendre com aquests grups es movien per la zona durant el Paleolític superior.

Les troballes, que han permès reduir el període de desocupació de la zona després de l'extinció dels neandertals, fa 36.000 anys, aportaran nova informació sobre l'ocupació i les dinàmiques dels primers humans al Pirineu i el Prepirineu, zones especialment afectades per les condicions climàtiques canviants de l'època.