Els primers neolítics del Pirineu seleccionaven espècies per fabricar les seves eines

La UAB i el CSIC han aplicat per primer cop un nou enfocament metodològic per identificar els animals en un jaciment de Tella

Punta de projectil de cérvol ('Cervus elaphus') analitzada en l'estudi
Punta de projectil de cérvol ('Cervus elaphus') analitzada en l'estudi UAB / CSIC
17 de juliol del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Els primers grups neolítics que van habitar fa 7.000 anys el jaciment de Coro Trasito de Tella, a Osca, van aplicar estratègies de selecció d'espècies per fabricar les seves eines d'os. Així ho ha revelat un estudi liderat per investigadors de la UAB i del CSIC, després d'aplicar per primer cop una innovadora metodologia que ha permès identificar els animals que van escollir per fabricar puntes de projectil. 

El treball, publicat a la revista PLoS ONE, ha aplicat per primera vegada en un jaciment neolític una innovadora combinació de mètodes a partir d'anàlisis arqueozoològiques, traceològiques i de paleoproteòmica, realitzades sobre una vintena d'artefactes ossis del Neolític antic recuperats al jaciment. Les anàlisis van mostrar que els grups van triar ossos d'ovelles i de cabres per a la producció de puntes òssies per manipular vegetals, i ossos de cérvols per a les puntes de projectils.

La gran quantitat d'ossos llargs de cérvol obtinguts a través de la caça, fet que requereix més esforç que utilitzar els d'animals domesticats, ha donat als investigadors nova informació sobre la relació que la societat neolítica va tenir amb aquesta espècie. La seva selecció podria deure's a les propietats de l'os, però també a creences i valors relacionats amb aquests animals.