Publiquen relats i cartes de soldats de la Gran Guerra

Diversos arxius britànics treuen a la llum relats de les trinxeres i missives a les famílies dels combatents amb motiu del centenari de la I Guerra Mundial

Captura de pantalla del web dels Arxius Nacionals Britànics
Captura de pantalla del web dels Arxius Nacionals Britànics
30 de gener del 2014
Autor
Carla Galisteo
"L'herba està trepitjada de fang, forats allà on han esclatat els projectils, branques separades del seu tronc per les explosions. A tot arreu els mateixos senyals terribles, ombrívols i despietats de la batalla i de la guerra. Ja tinc l'estómac ple de tot això." Així descriu el capità C.J. Paterson, del regiment britànic d'infanteria South Wales Borderers, els combats a Marne durant el setembre de 1914, poques setmanes abans de morir. El seu relat és un dels 1.944 que es poden consultar, a partir d'ara,al web dels Arxius Nacionals Britànics.

La institució s'ha sumat a la commemoració del centenari de l'inici de la Primera Guerra Mundial, juntament amb altres arxius que estan traient a la llum documents personals escrits pels soldats des de diversos fronts. Fins ara, els documents es conservaven al Museu Imperial de la Guerra de Londres, i han estat digitalitzats i penjats a la xarxa. Les 300.000 pàgines que conformen els gairebé dos mil relats són només una cinquena part del material que s'anirà posant a la disposició dels internautes en els pròxims mesos, i que pretén arribar al milió i mig de pàgines a finals de 2014.

Altres accions similars són la de l'empresa Iron Mountain de Birmingham, als magatzems de la qual van anar a parar, durant el conflicte, gairebé 280.000 missives que els soldats anglesos enviaven a les seves dones i famílies, i que ara han estat publicades. Un altre exemple és l'obra ‘Dones i estimades: cartes d'amor enviades en temps de guerra', publicada pels investigadors Alastair Massie i Frances Parton, a partir del material que es conserva al Museu Nacional de l'Exèrcit de Londres.

Després de digitalitzar el primer volum de relats de la guerra, els Arxius Nacionals Britànics han llançat una crida a la ciutadania, sota el lema "Operació Diari de Guerra: El teu país et necessita!", per convidar-los a participar en el rastreig dels milers de documents amb l'objectiu d'introduir etiquetes i ‘tags' que permetran realitzar cerques més precises.