Quatre espais patrimonials recreen el dinar de Nadal

'La Taula Parada. El gust per la història' vol recuperar l'espai humà que es configura al voltant d'una taula i permet descobrir maneres diverses de celebrar les festes nadalenques en espais i en èpoques històriques diferents

'La Taula Parada. El gust per la història', una instal·lació que recrea els dinars de Nadal a quatre espais patrimonials
'La Taula Parada. El gust per la història', una instal·lació que recrea els dinars de Nadal a quatre espais patrimonials ACdPC
21 de desembre del 2023

Fins a l'11 de febrer de 2024, a la cartoixa d'Escaladei, la canònica de Santa Maria de Vilabertran, la casa museu Prat de la Riba i el castell monestir d'Escornalbou es pot visitar el projecte La Taula Parada. El gust per la història, una instal·lació que recrea com eren els dinars de Nadal en quatre èpoques històriques diferents.

Amb aquesta iniciativa, els quatre espais patrimonials del Departament de Cultura volen reivindicar, en aquestes dates tan especials, l'espai humà que es configura al voltant d'una taula. Les taules parades permeten apropar al públic els usos i costums vinculats als àpats nadalencs i la socialització al llarg de la història, alhora que difonen la cultura gastronòmica catalana com a patrimoni intangible i en relació amb el patrimoni material que representen els monuments. Des de la sobrietat d'Escaladei fins a l'ostentació d'Escornalbou, passant per la familiaritat de la casa museu Prat de la Riba i el recolliment de la canònica de Vilabertran, el projecte se centra en els elements domèstics i en les accions quotidianes pertanyents a l'àmbit de la privacitat de la llar. 

Per a l'escenografia també s'han recuperat els receptaris, menús i plats que se servien en els àpats de Nadal en els monuments participants. El cuiner Sergi de Meià ha recreat el gall dindi rostit que tant agradava a Eduard Toda a Escornalbou, la tradicional escudella i carn d'olla que se servia a casa del president Enric Prat de la Riba, el cabrit a l'ast dels canonges de Vilabertran i l'escudella d'arròs dels pares cartoixans d'Escaladei. Quatre receptes històriques que trobareu al canal de Youtube de Patrimoni Gencat i que podreu elaborar a casa.

Podreu gaudir de La Taula Parada. El gust per la història a cadascun dels monuments amb el preu de l'entrada, o bé participar en una de les dues visites guiades temàtiques que s'hi duran a terme els dissabtes 23 i 30 de desembre, a les 12 h, amb reserva prèvia.

logos