Qui vivia a les vil·les romanes de la Gran Bretanya?

La troballa d'uns esquelets al sud d'Anglaterra permetrà esbrinar com es van organitzar els colons romans

Troballa de la vila romana a la Gran Bretanya
Troballa de la vila romana a la Gran Bretanya
16 de juliol del 2014
Autor
Oriol Gracià
Per a la majoria d'estudiants d'arqueologia, trobar una peça de ceràmica o un tros de vidre en la seva primera excavació pot ser una gran aventura. Per això els alumnes de la Universitat de Bournemouth que participaven en l'excavació d'una vil·la romana a Dorset, al sud-est d'Anglaterra, encara no es creuen que la seva troballa pugui reescriure una part de la història del seu país. I és que, per primer cop a la Gran Bretanya, s'han trobat els esquelets de tota una família.

La descoberta pot aportar claus vitals sobre qui vivia a l'actual Gran Bretanya al segle IV dC, quan va començar el declivi de l'imperi Romà. "Aquesta troballa és important perquè en cap de les 700 vil·les romanes identificades fins ara a la Gran Bretanya s'havien trobat restes humanes dels seus ocupants", ha explicat el Dr. Miles Russell, de la Universitat de Bournemouth. "Qui vivia a les vil·les romanes? Aquesta és una de les grans incògnites de l'arqueologia britànica, i ara, finalment, podrem obtenir respostes", ha afegit.

Les restes de dos homes, dues dones i una nena es van trobar en un petit tancat a 300 metres de la vil·la. Es creu que es tracta de tres generacions de la mateixa família que van viure fa uns 1.700 anys. L'anàlisi de les restes ha de permetre identificar quin tipus de persones eren. "Volem saber quina mena de canvis va experimentar el nostre país a l'època. Esperem que l'estudi ens permeti saber si la gent que vivia a les vil·les eren bretons que van esdevenir romans, o europeus que es van desplaçar fins a la Gran Bretanya per treballar la terra", ha explicat el Dr. Russell.