Quin va ser el darrer àpat d'un cocodril de l'antic Egipte?

La tecnologia en 3D permet saber què va menjar i de què va morir un animal momificat fa més de 3.000 anys

El cocodril va ser analitzat a través d'un escàner 3D
El cocodril va ser analitzat a través d'un escàner 3D Lidija McKnight / Universitat de Manchester
19 d'agost del 2024
Autor
Maria Coll

La tecnologia d'imatges en 3D actualment ja permet múltiples avenços en els camps de l'arqueologia i la història. Per exemple, investigadors de la Universitat de Manchester i de les universitats de Loughborough i Birmingham City han explicat que, gràcies a aquesta tecnologia, recentment han aconseguit saber quin va ser el darrer àpat i de què va morir un cocodril de 2,2 metres momificat pels antics egipcis.

Les imatges, fetes sense perjudicar en cap moment l'animal momificat, demostren que el cocodril va engolir un peix enganxat a un ham, cosa que probablement va suposar la seva fi. Però això no és tot; fent servir un programari especialitzat en combinació amb raigs X i tomografia computada, els científics també han pogut extreure virtualment l'ham de la mòmia i després construir una rèplica primer de plàstic i després fosa en bronze, el material original.

A més, també s'ha pogut saber que el cocodril s'havia empassat una quantitat considerable de petites pedres conegudes com a gastròlits, mentre estava viu, per ajudar a descompondre trossos de carn. La presència de més gastròlits a la part superior del tracte digestiu, segons els autors, demostraria que l'animal va morir abans que arribessin a l'estómac.

La integritat de l'esquelet del peix també suggereix que va ser empassat sencer i que encara no havia estat afectat pels enzims digestius presents a la primera cambra de l'estómac del cocodril ni per l'acció abrasiva dels gastròlits.

Finalment, tot apunta que no va tardar a ser capturat i momificat. De fet, els investigadors teoritzen que va ser capturat deliberadament a la natura i processat per a la momificació com a ofrena al déu cocodril Sobek. Els egipcis associaven aquests animals amb la fertilitat i amb l'agricultura abundant.