La Guerra Civil espanyola va ser pionera en l'ús del fotoperiodisme com a font d'informació històrica. Una exposició de fotografia documental que es pot veure al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) amb el títol de Desapareguts, presenta una recerca fotogràfica del periodista especialitzat en conflictes armats Gervasio Sánchez duta a terme durant els últims 12 anys a 10 països d'Amèrica Llatina, Àsia i Europa.
Aquest fotògraf ha volgut documentar la desaparició forçosa de persones en conflictes bèl·lics i processos de repressió política a través de l'espera i la recerca dels seus familiars. Una forma d'evocar la presència a través de l'absència. I així, es presenten documents visuals de països com Irak, Xile, Argentina, Perú, El Salvador, Iraq, Cambodja, Bòsnia-Herzegovina i Espanya entre els anys 1998 i 2010. El seu autor explica que, quan ja havia dut a terme aquesta recerca a diferents països, es va adonar que també l'Estat Espanyol presentava un procés significatiu de recerca de desapareguts a través de l'exhumació de desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme.
En total, són més de 100 imatges i 4 murals amb una quarantena de retrats més dos audiovisuals que recullen la vivència dels familiars dels desapareguts. L'exposició es presenta simultàniament a Barcelona, Madrid i Lleó. Es pot veure fins l'1 de maig.
Recerca fotogràfica sobre els desapareguts en conflictes bèl·lics
L'exposició al CCCB presenta imatges procedents de 10 països diferents dutes a terme durant els últims 10 anys
15
de febrer
del
2011