El recinte funerari de Flagstones podria haver servit de model a Stonehenge

Una investigació suggereix que aquesta construcció del Neolític mitjà és el recinte circular més antic que es coneix a la Gran Bretanya

Recreació del recinte de Flagstones, al Regne Unit
Recreació del recinte de Flagstones, al Regne Unit Jennie Anderson/PA
18 de març del 2025
Autor
Carla Galisteo Valera
Guardar a favorits

El recinte circular de Flagstones, situat a Dorchester, Anglaterra, és el recinte circular més antic que es coneix a la Gran Bretanya. Així ho ha determinat un estudi de la Universitat d'Exeter i l'Historic England, segons el qual el monument data del 3200 aC, dos segles abans del que es pensava fins ara.

De fet, el monument es va començar a construir abans, el 3650 aC, però es va aturar durant segles. La nova datació ha estat possible gràcies a l'anàlisi per radiocarboni realitzada en diverses restes humanes, animals i vegetals localitzades al recinte, una estructura circular de cent metres de diàmetre envoltada per rases interconnectades que conserva les restes de quatre enterraments humans.

L'estudi, publicat a la revista Antiquity, suggereix que Flagstones podria haver servit com a prototip per a la construcció d'altres construccions similars, com Stonehenge, que data del 2900 aC. És, per tant, anterior al famós monument. La precisió en la datació del jaciment aportarà nova informació sobre l'evolució dels monuments cerimonials i funeraris del Neolític a la Gran Bretanya.