Recuperen el primer port de Tàrraco

La ciutat inaugura el projecte arqueològic dels Jardins del Vapor i posa al descobert una font que formava part de l'antiga façana marítima

Restes del port romà de Tarragona
Restes del port romà de Tarragona
17 d'agost del 2012
Autor
Carla Galisteo
Tarragona ha inaugurat els Jardins del Vapor, un espai arqueològic de més de 2.000 metres quadrats que ha posat al descobert les restes del primer port romà de Tàrraco, de la segona meitat del segle II aC. Es tracta d'una font monumental que formava part de l'antiga façana marítima de la ciutat i les restes d'un espigó de la zona portuària.

La font romana presenta una planta circular i estava formada per una exedra semicircular amb sis columnes d'ordre toscà, de les quals se'n conserven tres. Al centre presenta un lacus o bassa on queia l'aigua en forma de cascada. Aquesta construcció era una demostració propagandística del poder de la ciutat i posa de manifest el caràcter lúdicomonumental que posseïa la zona portuària en l'època romana.

Els Jardins del Vapor, situats al costat de les Cent Escales, ocupen un dels espais amb més història de la ciutat. Es tracta d'una antiga platja utilitzada ja des del segle V aC com a badia per l'assentament ibèric. L'any 218 aC, amb l'arribada dels romans, aquest espai va mantenir el seu antic ús. Al segle I dC, durant l'època de l'emperador August, es va dur a terme una gran remodelació urbanística de la zona ocupada per l'antic port, que va començar amb la construcció del teatre i va concloure amb la creació del nou port flavi.

El projecte urbanístic i arqueològic d'obertura al públic dels Jardins del Vapor pretén donar valor a les restes arqueològiques trobades i crear un nou punt d'atractiu cultural a Tarragona. Durant les properes setmanes es preveu, a més a més, instal·lar-hi panells informatius tàctils que permetran als visitants descobrir la història del primer port romà de la ciutat.