Recuperen una àmfora ibèrica en una botiga d'antiguitats

La Guàrdia Civil ha trobat un vas original del segle II aC emmagatzemat al taller d'un antiquari d'Alacant

Àmfora ibèrica -  Guàrdia Civil
Àmfora ibèrica - Guàrdia Civil
7 de gener del 2013
Autor
Carla Galisteo
En una inspecció rutinària en un establiment de venda i restauració d'antiguitats al Campello (Alacant), una patrulla del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil va topar amb una troballa excepcional. Una àmfora original i pràcticament completa, pertanyent a la cultura ibèrica i del segle II aC, va aparèixer dins una caixa de cartró emmagatzemada en un taller de l'antiquari. Existeixen una vintena de vasos similars, però aquest és l'únic que es conserva sencer, per la qual cosa la troballa s'ha convertit en una icona de l'art ibèric.

Es tracta d'una troballa de gran importància pel seu perfecte estat de conservació, i possiblement és única a nivell nacional per la temàtica de la seva decoració exterior, que escenifica la lluita entre un senglar i uns guerrers aristòcrates ibèrics. L'escena que s'hi representa, el ritual de la caça del senglar, simbolitza el pas de l'adolescència a l'edat adulta, un episodi important de les societats ibèriques. Aquestes decoracions, especialment els dibuixos dels guerrers i els motius vegetals i simbòlics, recorden una altra peça anomenada ‘Vas dels guerrers d'Alcoi', i els especialistes creuen que ambdues àmfores van ser pintades al mateix taller i pel mateix artista, conegut com el ‘Pintor de la Serreta'.

L'àmfora és del tipus ‘lebes', un recipient utilitzat per servir vi en els banquets d'hospitalitat, de rituals religiosos o d'esdeveniments polítics o socials. Els especialistes creuen que aquesta peça va ser elaborada per encàrrec d'un noble o un príncep, i que possiblement va tenir una utilitat d'urna funerària, contenint cendres, armes o altres objectes de valor. S'ha arribat a aquesta conclusió pels impactes de foc que presenta la peça, produïts probablement pels ritus funeraris pels quals es podria haver utilitzat.

La Guàrdia Civil creu que la peça procedeix de l'espoli d'algun jaciment ibèric de la província d'Alacant, i que ha estat obtinguda de forma il·legal per a la seva posterior posada en circulació al mercat il·legal de venda d'antiguitats. L'antiquari que la conservava ha declarat que va arribar a les seves mans a través d'una dona que li va deixar en dipòsit, raó per la qual ha estat imputat per presumptes delictes d'encobriment i contra el patrimoni històric. De moment, l'àmfora ha quedat a disposició judicial i és custodiada al Museu Arqueològic Provincial d'Alacant.