Redescoberta una tomba de 4.000 anys d'antiguitat que es creia desapareguda

Un arqueòleg ha localitzat a Irlanda l''Altóir na Gréine', un altar de l'edat del bronze que es considerava que havia desaparegut al segle XIX

L'arqueòleg Billy Mag Fhloinn al punt on s'aixequen les restes de l''Altóir na Gréine' o 'Altar del Sol'
L'arqueòleg Billy Mag Fhloinn al punt on s'aixequen les restes de l''Altóir na Gréine' o 'Altar del Sol' Seán Mac an tSíthigh / RTÉ News
14 de febrer del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Una tomba megalítica de 4.000 anys d'antiguitat ha estat redescoberta al sud-oest d'Irlanda, més de 170 anys després que es creiés que havia estat destruïda. La tomba es coneix amb el nom Altóir na Gréine, que significa 'Altar del Sol' en irlandès, i, per la seva orientació, probablement va ser utilizada per oferir sacrificis al Sol durant l'edat del bronze.  

Havia estat documentada, el 1838, en un diari de viatge de l'aristòcrata anglesa Georgiana Chatterton en el qual aquesta va dibuixar un esbós acurat que mostrava com era l'estructura abans de desaparèixer a mitjans del segle XIX. Més tard, el 1852, l'antiquari Richard Hitchcock va visitar el lloc i va concloure que havia estat destruïda, probablement per reutilitzar-ne les pedres per a altres construccions. Des d'aleshores, els investigadors consideraven que Altóir na Gréine ja no existia.

Ara, l'arqueòleg Billy Mag Fhloinn, investigador i folklorista de la Sacred Heart University, ha trobat les restes de l'altar desaparegut durant el desenvolupament d'un projecte de cartografia arqueològica. Per localitzar-lo, va construir un model fotogramètric amb imatges en 3D que va permetre detectar, dalt d'un turó als afores de la localitat de Ballyferriter, al sud-oest d'Irlanda, una pedra que encaixava amb l'esbós de Chatterton. Es desconeix qui va construir l'altar, però el seu redescobriment contribuirà a l'estudi de les creences cosmològiques dels pobladors de la zona ara fa 4.000 anys.