Sis-cents cinquanta anys després, Arbúcies encara proclama amb orgull el nom dels homes que van protegir aquelles terres davant el rei, especialment Bernat II de Cabrera. Aquest noble de l’aristocràcia catalana va ser un dels personatges més influents i poderosos de Catalunya a mitjans del segle XIV. Havia estat conseller de confiança de Pere el Cerimoniós, almirall i capità general de la flota catalana a la conquesta de Sardenya, tutor de l’Infant Joan... i havia transformat el castell de Montsoriu per convertir-lo en una de les grans fortaleses del Mediterrani. Però el temps de bonança se li va acabar el 1364, quan en la guerra declarada pel rei de Castella, Pere el Cruel, van fracassar les negociacions de treva i Bernat II va ser acusat de traïció, fet presoner i condemnat injustament a mort pel rei català, Pere el Cerimoniós.
Confiscades les seves possessions, la seva vídua, Timbor de Fenollet, i el seu fill Bernat III van alçar el vescomtat contra el rei català, i Montsoriu va protagonitzar un setge que encara ara resta viu en l’imaginari col·lectiu. Entre els anys 1367 i 1368, un poderós exèrcit reial de mil dos-cents homes va ocupar les terres de la vall d’Arbúcies i part de la comarca de la Selva per aïllar i tallar les línies d’aprovisionament dels defensors de Montsoriu. Pere el Cerimoniós −que va arribar a participar personalment en el setge− va menystenir, però, la força del territori.
Gràcies al suport de la ciutadania, Montsoriu es va mostrar inexpugnable. Només la mort de Bernat III en terres de Castella va fer que Timbor de Fenollet arribés, al cap d’un any i mig de setge, a un pacte amb el rei. A canvi de sotmetre Montsoriu a l’autoritat de la monarquia catalana, els Cabrera mantindrien els seus dominis i possessions. Així doncs, després d’un procés de negociació, la vídua de Bernat II va recuperar les propietats i la nissaga dels Cabrera va continuar durant cent-cinquanta anys més.
Tot a punt per al gran torneig
Per commemorar aquesta efemèride, cada any, Arbúcies viatja al segle XIV, reprodueix la revolta i ofereix tot un seguit d’activitats a les jornades medievals La revolta del vescomtat de Cabrera. Concretament, el 15 i 16 de març, i al voltant d’un campament medieval, els visitants podran aprendre a construir màquines de setge o les feines d’armurer, l’especialista dedicat a la construcció d’armadures i armes de tall; però també jugar a les bitlles medievals, pintar un escut o vestir un cavaller. I, sobretot, presenciar el gran torneig del pas d’armes del vescomtat de Cabrera, on lluitaran els cavallers més reputats.