Revelen el rostre d'una dona neandertal que va viure fa 75.000 anys

La reconstrucció del crani d'una dona trobada a la cova iraquiana de Shanidar protagonitza el documental 'Secrets of the Neanderthals' de Netflix

Emma Pomeroy i Lucía López-Polín amb la reconstrucció de la dona neandertal de la cova de Shanidar
Emma Pomeroy i Lucía López-Polín amb la reconstrucció de la dona neandertal de la cova de Shanidar Dra. Emma Pomeroy / Cambridge University
10 de maig del 2024
Autor
Rut Sebastià

Un equip d'arqueòlegs i paleoantropòlegs de la Universitat de Cambridge ha reconstruït el crani d'una dona neandertal localitzada a la cova iraquiana de Shanidar. Gràcies als avenços en genètica i tècniques d'imatge, s'ha pogut conèixer de forma realista l'aspecte de Shanidar Z, una dona que va viure fa 75.000 anys al territori que actualment ocupa el Kurdistan iraquià.

Shanidar Z era una dona gran per la seva època, potser d'uns quaranta anys. La reconstrucció, que ha consistit a recompondre més de dos-cents fragments cranials i a afegir capes de múscul i pell artificial, ha estat possible gràcies a un equip d'experts, entre els quals hi ha la doctora Lucía López-Polín, investigadora de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES-CERCA) i responsable dels treballs de conservació i reconstrucció de les restes. 

Ara, Shanidar Z ha ressuscitat fins i tot per protagonitzar un documental. La BBC ha produït Secrets of the Neanderthals, un film que explica la història que envolta la troballa i que es troba disponible a la plataforma de continguts digitals Netflix.