Ruta 1714 per Barcelona

Resseguim la petjada que la guerra de Successió va deixar a la capital catalana

El castell de Montjuïc -   
El castell de Montjuïc -    
6 de setembre del 2011
Autor
Albert Soler
Entre el juliol del 1713 i l'onze de setembre del 1714, Barcelona va viure un dels setges més dramàtics de la seva història. Envoltats per un exèrcit molt superior en nombre, armament i preparació, la defensa que els barcelonins van fer de la seva ciutat va esdevenir un exemple arreu d'Europa. Malgrat que la contesa va acabar amb la desfeta dels catalans —que havien donat suport a Carles d'Àustria—, aquella derrota va esdevenir un símbol de la resistència de Catalunya. Per conèixer els detalls d'aquella gesta, us proposem un itinerari pels principals espais de la capital catalana vinculats a la guerra de Successió.

1. Castell de Montjuïc
Va ser un dels punts decisius en l'estratègia militar d'un i de l'altre bàndol durant diverses etapes del conflicte. Construït durant la guerra dels Segadors, es va consolidar com a castell al final de segle XVII, i va ser remodelat durant la segona meitat del segle XVIII. A partir del 1714 va passar a mans dels Borbons, i des de llavors que ha estat considerat un símbol de repressió contra els barcelonins.

Un passeig pel castell us farà reviure diversos episodis de la guerra de Successió, però també altres fets històrics igualment importants, com poden ser els bombardejos ordenats pel general Espartero, l'empresonament de tres mil obrers arran del conflicte de la Canadenca, o els nombrosos afusellaments durant la guerra civil i postguerra, entre els quals sobresurt l'assassinat de Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya durant la Segona República Espanyola.

2. Hospital de la Santa Creu
Els catalans ferits durant el setge de Barcelona s'havien de guarir a l'antic Hospital de la Santa Creu, a l'actual barri del Raval. Aixecat a la primeria del segle XV, a l'època era el principal centre sanitari de la ciutat. Actualment les dependències de l'hospital s'han convertit en la seu de la Biblioteca de Catalunya. Entre aquestes, hi ha la Nau de Tramuntana, l'antiga infermeria que, durant el setge de Barcelona era permanentment plena. De fet, un de cada quatre usuaris de l'hospital durant aquells anys era militar.

3. El parc de la Ciutadella

L'any 1716, dos anys després de la caiguda de Barcelona, Felip V va ordenar la construcció de la fortalesa militar de la Ciutadella, amb capacitat per a més de vuit mil soldats. La guerra ja havia acabat i per tant és clar que no es va edificar amb voluntat defensiva sinó repressora. Pel seu caràcter opressor i com a símbol del règim borbònic, va ser enderrocada en el segle XIX. D'aquella època, només se'n conserva el Palau del Governador, una capella i l'Arsenal, que avui, paradoxalment, acull la seu del Parlament de Catalunya.

4. El Fossar de les Moreres
"Al Fossar de les Moreres no s'hi enterra cap traïdor, fins perdent nostres banderes serà l'urna de l'honor". Aquest fragment d'un poema original de Frederic Soler Pitarra recorda els qui van morir en la defensa de Barcelona durant el setge de la ciutat (1713-1714). El text es pot llegir al mateix Fossar de les Moreres, en un peveter amb una flama que mai no s'apaga, a tocar de la basílica de Santa Maria del Mar, l'indret on es van enterrar bona part dels defensors abatuts per les tropes borbòniques.

5. El convent de Sant Agustí i el baluard de Sant Pere
No gaire lluny del Fossar de les Moreres, al carrer del Comerç, es conserven les restes del monestir gòtic de Sant Agustí Vell. L'any 1714, el convent va ser parcialment destruït pels bombardejos i les tropes de Felip V el van aprofitat com a quarter. Actualment, aquest edifici acull un centre cívic, l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el Museu de la Xocolata. Si voleu continuar la ruta pel barri de la Ribera, val la pena visitar la plaça de Sant Pere, on hi havia un petit baluard on va ser ferit el conseller en cap de la ciutat, Rafael de Casanova. Una escultura ens ho recorda.

Informació pràctica


Adreces
  • Castell de Montjuïc. Ctra. de Montjuïc, 66. Tel. 93 256 44 45
  • Parlament de Catalunya. Visites guiades els dissabtes, diumenges i festius. Parc de la Ciutadella, s/n. 93 304 65 00 i 93 304 66 45
  • Museu d'Història de Catalunya. Pl. de Pau Vila, 3 (Palau de Mar). Tel. 93 225 47 00.

On menjar

On dormir