S'obre al públic la recreació en 3D d'Ullastret

Una sala immersiva situa el visitant del jaciment al bell mig dels carrers de la ciutat ibèrica de l'any 250 aC

Sala immersiva al MAC d'Ullastret
Sala immersiva al MAC d'Ullastret
1 d'agost del 2016
Autor
Redacció

El visitant del Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret ja pot endinsar-se en un espai on es projecta la reconstrucció de la ciutat ibèrica en 3D. Es tracta d'una sala que permet recórrer els carrers de la ciutat ibèrica de fa més de 2.200 anys, el moment del qual es tenen més dades i més coneixement arqueològic.

L'assentament es presenta a l'usuari a través d'un viatge oníric pels seus carrers i cases. La història l'explica un membre de l'elit ibèrica que recorda moments dramàtics de la seva vida a la ciutat. L'audiovisual, que dura uns 6 minuts, està disponible en català, castellà, anglès, francès i alemany, amb l'actor Lluís Soler com a narrador de les versions catalana i castellana.

Rigor visual i històric
La sala col·loca el visitant al bell mig de l'entorn digital gràcies a tres projectors i un sistema d'àudio 3D. Per a la recreació s'ha emprat el motor de videojocs Unreal Engine 4, que permet aconseguir un resultat gràfic fotorealista. A més, s'han utilitzat fotografies de materials reals (terres, murs, pedres, muralles, etc.) i s'ha creat una il·luminació d'ambient a l'exterior molt acurada. Elements com la boira, les ombres o els núvols també han contribuït a la versemblança del conjunt.

A l'esforç en l'aspecte visual, s'hi suma el rigor històric de la producció. L'arquitectura i l'urbanisme estan basats en restes existents i en els resultats d'exploracions geofísiques. Tant els carrers com els interiors s'han enriquit amb objectes provinents del fons arqueològic del museu, com ara àmfores, escuts o espases. D'altres objectes, com els carros o les embarcacions, s'han modelat a partir dels exemples coneguts.