Sant Climent de Taüll es renova

Un projecte de reconfiguració de l'espai de l'església recuperarà les pintures murals romàniques i en reproduirà l'estat original

El pantocràtor de Sant Climent de Taüll -  Peresanz / Shutterstock
El pantocràtor de Sant Climent de Taüll - Peresanz / Shutterstock
12 de març del 2013
Autor
Carla Galisteo

L'església de Sant Climent de Taüll, a la Vall de Boí, ha iniciat un projecte de reconfiguració de l'espai del seu absis que té per objectiu recuperar les pintures murals originals que es conserven darrere de la reproducció que s'exhibeix actualment. La reforma inclourà una museïtzació de tot l'espai i la instal·lació d'una reproducció virtual que projectarà tot el conjunt de les pintures originals, que actualment es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

La restauració consistirà, en primer lloc, a retirar la reproducció de les imatges que s'han exposat fins ara, que van ser realitzades per l'artista Ramon Millet en la dècada de 1960 i que es troben en un estat força degradat. A continuació es restauraran tots els fragments de pintura original que resten al seu darrere, que no podien veure's per culpa de l'estructura de les reproduccions. Finalment, aquestes capes originals es completaran amb la projecció de la resta del conjunt pictòric mitjançant la tècnica de reproducció virtual del ‘mapping'. L'objectiu és reproduir l'estat original de tot l'espai.

El conjunt pictòric romànic de Sant Climent de Taüll, presidit pel majestuós pantocràtor, és un referent a nivell europeu i representa la màxima expressió de la pintura mural romànica. Les pintures de l'absis van ser arrencades l'any 1920 i traslladades a Barcelona, i tot i que alguns fragments resten al seu lloc original –l'escena de Caïm i Abel o la figura de Sant Climent–, actualment la major part del conjunt es troba al MNAC.

Un fet excepcional és que l'església romandrà oberta durant tot el procés de restauració, que es preveu que duri fins al proper mes de juliol, de manera que els visitants podran observar les tasques que s'hi duran a terme. La restauració s'emmarca en el programa Romànic Obert, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat i l'Obra Social "la Caixa" per promoure la conservació del patrimoni català, i és un projecte conjunt amb el Bisbat d'Urgell, el Consorci del Patrimoni de la Vall de Boí i el MNAC.