Set films històrics nominats als Oscars 2016

Us ressenyem els films que opten a l'estatueta daurada en l'edició d'aquest any dels premis de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques dels Estats Units

Il·lustració amb l'estatueta dels Oscars
Il·lustració amb l'estatueta dels Oscars Thinkstock
28 de febrer del 2016
Autor
Redacció

Aquest diumenge sabrem quins films s'emporten els premis més cobejats de la indústria cinematogràfica. Com és tradició en els guardons de l'Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques dels Estats Units, les pel·lícules amb rerefons històric hi són ben presents. Per això us hem seleccionat 7 cintes que opten a l'estatueta en diverses categories però que tenen en comú retratar fets vinculats amb el passat. Esperem que aquesta selecció us ajudi tant a fer les vostres travesses sobre les pel·lícules guanyadores, com també animar-vos a veure'n alguna encara que no guanyi la nit dels Oscars.


1. Trumbo
 Trumbo
 

Títol original: Trumbo
Director: Jay Roach
País: Estats Units
Nominació: Millor actor per Bryan Cranston

L'acció ens transporta a l'any 1947, tot just acabada la Segona Guerra Mundial. Dalton Trumbo és un dels millors guionistes de Hollywood, però les seves idees polítiques aviat el faran sospitós i entrarà a la llista negra, acusat de comunista. Aquest biopic ens transporta a l'època daurada de la Meca del cinema nord-americà i ens acosta a una de les ments que hi havia darrera d'"Espàrtac" o "Vacances a Roma", però a la vegada ens retrata l'inici d'una psicosi que conclouria amb la caça de bruixes dels anys cinquanta que va abanderar el senador McCarthy.

2. Fill de Saul
 Fill de Saul
 

Títol original: Saul fia
Director: László Nemes
País: Hongria
Nominació: Millor pel·lícula de parla no anglesa

Auschwitz, 1944. Un dels operaris encarregats d'incinerar els cadàvers que s'apilen dia rere dia al camp de concentració creu haver descobert el cos sense vida del seu fill. Obsessionat per tal d'honorar-lo amb un enterrament com cal, el treballador cerca un rabí per tot el camp de concentració, aliè a tot el que passa al seu voltant. Aquest film hongarès, que es va projectar a la secció oficial del Festival de Cannes, ens ofereix una nova mirada sobre l'Holocaust que aconsegueix remoure l'espectador. La cinta va ser reconeguda amb diversos premis durant el darrer festival de Cannes i va estar nominada per la Palma d'Or.

3. Theeb
Theeb
 

Títol original: Theeb
Director: Naji Abu Nowar
País: Emirats Àrabs Units / Qatar / Jordània / Regne Unit
Nominació: Millor pel·lícula de parla no anglesa

Durant la Primera Guerra Mundial, dos joves germans beduins sobreviuen fent de guies al sud del desert de Jordània. Una nit reben la visita d'un oficial anglès acompanyat d'un àrab, i els demanen que els acompanyin fins a una font prop del ferrocarril. El camí, però, està ple d'entrebancs i grups de bandits esperen qualsevol oportunitat per assaltar les preses que s'aventuren al desert. Theeb i el seu germà, sense voler-ho, es veuran enduts per la voràgine de la guerra. El film ha rebut nombrosos premis de la crítica internacional, amb reconeixements com el del Festival de Venècia o el de Pequín.

4. The look of silence
La mirada del silenci
 

Títol original: The Look of Silence
Director: Joshua Oppenheimer
País: Dinamarca / Indonèisa / Finlandia / Noruega / Regne Unit / Israel / França / EUA / Alemanya / Holanda
Nominació: Millor documental

Després de "The Act of killing", Joshua Oppenheimer torna a tractar el genocidi indonesi dels anys seixanta del segle XX. En aquesta ocasió, una família de supervivents descobreix els detalls de la mort del seu fill i la identitat dels assassins. El germà petit es proposa confrontar-se als responsables de la massacre per exigir que assumeixin la seva responsabilitat pels terribles actes que van cometre. Un gest inimaginable en un país en què els assassins continuen al poder després de cinquanta anys de silenci.


5. Winter on fire
Winter on fire
 

Títol original: Winter on Fire
Director: Evgeny Afineevsky
País: Regne Unit / Ucaïna / EUA
Nominació: Millor documental

Aquest documental ens transporta a Ucraïna entre els anys 2013 i 2014, quan el que va començar com un seguit de manifestacions pacífiques en suport a la integració europea es va convertir en una revolució demanant la renúncia del president del govern. Gairebé un milió de ciutadans al llarg de tot el país protesten davant d'un règim polític corrupte que va utilitzar la força extrema contra la seva pròpia gent per reprimir les seves demandes.


6. L'abraçada de la serp
L'abraçada de la serp
 

Títol original: El abrazo de la serpiente
Director: Ciro Guerra
País: Colòmbia / Veneçuela / Argentina
Nominació: Millor pel·lícula de parla no anglesa

A través de dues històries paral·leles que succeeixen amb quatre dècades de diferència (1901 i 1940), el film ens ofereix una retrospectiva sobre la colonització a l'Amazones. La primera història explica el periple de Theodor Koch-Grünberg, un explorador alemany que travessa l'Amazones per trobar una estranya flor que l'ha d'ajudar a superar una terrible malaltia.
Per fer-ho necessita l'ajuda de l'últim supervivent d'una tribu ja colonitzada: el xaman Karamakate. Aquest indígena, cansat de la presència dels espanyols en l'Amazones, decideix no ajudar a l'explorador tret que prometi servir-li de guia fins a trobar a més membres de la seva desapareguda tribu. La segona història, que descobrim de forma paral·lela, ens mostra un explorador americà anomenat Richard Evans Schultes, que és conduït per un ancià Karamakate en la cerca de la mateixa planta. Però aquesta vegada el paisatge és molt diferent, ja que les antigues regions que envoltaven el riu s'han vist brutalment danyades pel negoci del cautxú.

7. El pont dels espies
El pont dels espies
 

Títol original: Bridge of Spies
Director: Steven Spielberg
País: Estats Units / Alemanya / Índia
Nominació: Millor pel·lícula

A ‘El pont dels espies' Steven Spielberg construeix un thriller d'espionatge i guerra freda, amb tots els ingredients clàssics de les novel·les de John Le Carré. Tom Hanks encarna el paper de l'advocat bo, ciutadà americà exemplar, que li toca el difícil paper de defensar un espia soviètic en un judici que ja està decidit d'entrada. La relació entre ell i l'espia, sàviament interpretat per Mark Rylance, simbolitza la pervivència de la dignitat humana i la lleialtat en una època de joc brut, propaganda perversa i molt odi latent. Per contrast, hi ha les tenebres de l'època. La propaganda anticomunista ferotge que s'inculca a les escoles i els mitjans de comunicació. La societat nord-americana benpensant vol sang, demana la pena de mort per l'espia. Aixecar la bandera de la llei i els drets és perillós. "Vagi amb compte, Jim", aconsella l'espia a l'advocat. Hi ha seqüències magistrals, un guió, obra dels germans Cohen, que manté la tensió constant, i es basa en uns fets reals que provoquen la reflexió sobre aquell sinistre període històric..