‘Sota terra' al castell de Miravet

El diumenge els arqueòlegs viatgen a l'època medieval per excavar un dels darrers fortins dels templers a Europa

L'equip de 'Sota terra' a Miravet -  TVC / Batabat
L'equip de 'Sota terra' a Miravet - TVC / Batabat
20 d'abril del 2012
Autor
Oriol Oliva

Al capdamunt del nucli de Miravet, a la comarca de la Ribera d'Ebre, s'erigeix una fortalesa d'origen àrab. Construïda pels musulmans al segle IX, aquest castell va ser un dels darrers reductes islàmics de Catalunya. Però si per alguna cosa aquest monument ha passat a la història és per la presència de l'orde dels templers, que, entre els segles XII i XIV, hi van erigir un dels seus principals enclavaments al sud d'Europa. Un emplaçament suculent per a l'equip del ‘Sota terra', que aquest diumenge es desplaça fins a aquest poble vora l'Ebre per conèixer a fons l'estructura i la distribució de tots els espais del castell.

Mentre uns membres de l'equip d'arqueòlegs busquen restes de l'activitat dels templers, d'altres repassaran tots els conflictes que ha viscut la fortalesa. I és que a l'inici del segle XIV, amb la dissolució dels templers, i després d'un llarg setge per part de les tropes reials, el castell va passar a les mans dels hospitalers. Per la seva situació estratègica encara va gaudir de protagonisme en diferents moments històrics com la guerra dels Segadors (1640), la guerra de Successió (1701-1715), les guerres carlines del segle XIX i la batalla de l'Ebre.

El diumenge a les 22.30 h, ‘Sota terra' s'endinsa en el subsòl d'aquesta fortificació mil·lenària. I malgrat la dificultat d'excavar en un recinte on se superposen tantes capes d'història, una gran sorpresa salvarà l'orgull de l'equip.