'Sota terra' viatja als Vilars d'Arbeca i al subsòl de Ciutat Vella

El nostre equip d'arqueòlegs visita dues excavacions molt diferents

Interior de la cisterna del jaciment
Interior de la cisterna del jaciment
Dilluns 23 d'agost, TV3 va emetre dos episodis seguits del programa 'Sota terra'. Al primer, Eudald Carbonell i companyia van visitar la fortalesa dels Vilars d'Arbeca, amb 2.800 anys d'antiguitat. Acompanyats del director de les excavacions, Emili Junyent, l'equip d'arqueòlegs va aconseguir confirmar que aquest insòlit poblat iber estava protegit per una doble línia defensiva. Durant el programa, els experts també van descobrir que el pou que subministrava aigua a la població complia també les funcions de cisterna ja que era capaç de depurar l'aigua.

La fortalesa dels Vilars està considerada un dels jaciments  ibers més sorprenents d'Europa i ha copsat l'atenció de nombrosos equips d'arqueòlegs de tot el món. Coincidint amb l'emissió d'aquest programa, el número 95 de la revista SÀPIENS (setembre 2010), que surt a quiosc dijous 25 d'agost, dedica tot un reportatge a explicar els enigmes que envolten aquest poblat iber i les descobertes que hi han fet més recentment els especialistes.

En el segon episodi, l'equip de 'Sota terra' localitza un edifici en obres situat al carrer Ripoll, número 25 del barri de Ciutat Vella, aBarcelona. Dos mil anys enrere, per aquí hi passava l'aqüeducte romà que va abastar d'aigua la ciutat de Barcino. I entre aquesta construcció romana i els equipaments municipals que ocuparan la finca durant el segle XXI, l'edifici del carrer Ripoll, 25 ha estat un hostal, un forn, seu d'estudis universitaris, una casa amb jardí, un bloc de pisos. Durant el programa es van descobrir restes de tots aquests segles per poder reconstruir cronològicament la seva història.