Surt a la llum el dietari inèdit de mossèn Armengou

‘Crònica menuda de la ciutat de Berga' és un retrat de la ciutat durant la postguerra i el franquisme, de 1948 a 1975

Vista de Berga -  Turisme del Berguedà
Vista de Berga - Turisme del Berguedà
31 de desembre del 2013
Autor
Carla Galisteo
Després de diversos intents de publicació, s'ha editat el dietari personal de mossèn Josep Armengou ‘Crònica menuda de la ciutat de Berga', un exhaustiu seguiment de l'actualitat berguedana des de 1948 fins a 1975 que recull els esdeveniments quotidians de la ciutat durant els anys de postguerra i el franquisme.

Josep Armengou (1910-1976) va ser un escriptor, historiador i músic berguedà, autor de nombrosos textos de teoria política i catalanista amb gran ressò entre la intel·lectualitat opositora a la dictadura franquista, fet que el va convertir en una figura molt destacada del pensament catalanista de la postguerra. Va escriure tota la seva extensa obra a Berga, entre la qual destaquen publicacions tan importants com ‘Justificació de Catalunya', que va influir en figures com Jordi Pujol o Heribert Barrera, i el llibre de referència sobre la famosa festa berguedana ‘La Patum de Berga', declarada Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

‘Crònica menuda de la ciutat de Berga' és un recull social del municipi des de la postguerra fins al 1975. Estructurat per dates i fets significatius en diversos àmbits –com la política, activitats culturals i festes locals–, plasma la vida diària d'un poble de l'interior de Catalunya durant el franquisme. El dietari inclou el testimoni d'Armengou de tots els fets significatius que van succeir, així com les històries i les biografies dels personatges més rellevants i de les principals entitats o de les activitats culturals que donaven vida a la població, com les sardanes, els escacs, el teatre i el cinema. A través de la situació berguedana en particular, l'obra resulta una crítica al règim polític en general, ja que reflecteix les reaccions del municipi i del país davant els canvis socials, polítics i econòmics.

El dietari s'ha publicat finalment després de gairebé deu anys intentant sortir a la llum. Seguint la voluntat del mossèn, el seu germà el va donar a la ciutat l'any 2003, juntament amb altres documents i materials de l'autor. Mossèn Armengou volia que el seu dietari estigués a la disposició de la ciutadania en una institució pública. Finalment, el Departament de Cultura de la Generalitat ha editat l'obra i l'ha posat a la venda en dos volums (n'hi ha 800 exemplars de cada un), que es poden adquirir a les llibreries de Berga. El dietari també s'ha posat a la disposició del públic als arxius i les biblioteques del municipi.