Surten a la llum documents secrets de la dictadura argentina

Les 1.500 carpetes localitzades inclouen les actes de la Junta Militar i una llista negra d'artistes i periodistes classificats com a perillosos

El dictador Jorge Rafael Videla
El dictador Jorge Rafael Videla
7 de novembre del 2013
Autor
Carla Galisteo
Guardar a favorits
El govern de l'Argentina ha trobat 1.500 carpetes amb documentació secreta de la darrera dictadura argentina, que va tenir lloc entre el 24 de març de 1976 i el 10 de desembre de 1983. Inclouen totes les actes secretes de la Junta Militar i les llistes negres de perseguits polítics del govern de Jorge Rafael Videla, amb els noms de 331 artistes i periodistes classificats com a "perillosos".

Les 1.500 carpetes estaven guardades dins de dues caixes fortes i dos armaris, ordenades cronològicament i temàticament. Provenen íntegrament dels arxius secrets de la Junta Militar i han aparegut durant les tasques de neteja d'un soterrani de l'edifici Cóndor, a Buenos Aires, on hi ha la caserna general de la Força Aèria. Els documents han permès saber que la dictadura pretenia romandre en el poder fins a l'any 2000.

Sis de les carpetes contenen totes les actes secretes de les juntes militars, un total de 280, on es recullen les posicions i les decisions preses sobre diversos assumptes. Les llistes negres inclouen militants polítics, sindicalistes, músics,actors, periodistes i intel·lectuals, i assenyalen concretament 331 artistes com a "perillosos". Entre ells hi ha els cantants Joan Manel Serrat, Camilo Sesto, Peret i Mercedes Sosa; els actors Norma Aleandro, Héctor Alterio i Federico Luppi, i els escriptors Osvaldo Bayer, Julio Cortázar i María Elena Walsh.

Entre el material també s'han trobat tres llibres que recullen les sol·licituds de les famílies que volien saber el parador dels seus fills desapareguts, de les quals destaca la de Hebe de Bonafini, titular de les Madres de la Plaza de Mayo, amb dos fills desapareguts. La documentació inclou les instruccions per respondre a aquestes sol·licituds i a les denúncies de violacions dels drets humans.

La troballa és de gran valor històric, ja que és la primera vegada que es té accés a tota la documentació referent al període complet de la dictadura argentina. A més, el minuciós ordre i l'índex temàtic que classifica la documentació ajudarà al seu estudi. Els papers ja han estat traslladats a un altre edifici on estan sent analitzats per un equip d'experts, i on seran classificats en un termini màxim de sis mesos.