Tina, la nena neandertal amb síndrome de Down que va viure a Xàtiva

Un fòssil localitzat a la Cova Negra de Xàtiva ha permès documentar el primer cas d'un neandertal amb aquesta afecció

La Cova Negra de Xàtiva
La Cova Negra de Xàtiva Wikimedia Commons
5 de juliol del 2024

L'anàlisi d'un fragment d'os d'una oïda interna localitzat el 1989 al jaciment arqueològic de la Cova Negra de Xàtiva ha donat peu a una troballa fascinant: el primer cas conegut d'un neandertal amb síndrome de Down. Els investigadors han determinat que les restes analitzades, d'entre 273.000 i 146.000 anys d'antiguitat, van pertànyer a una nena que va morir amb sis anys i que ha estat batejada amb el nom de Tina. 

Les restes revelen que la Tina va tenir una vida dura, a causa d'una sèrie de malformacions congènites que haurien fet impossible la seva supervivència sense l'ajuda de la seva comunitat. Probablement tenia una falta d'audició severa, problemes d'equilibri i altres afectacions, per la qual cosa necessitava moltes cures per part del grup, que la va cuidar amb amor i compassió fins a la seva mort. 

Se sabia que els neandertals cuidaven els malalts, però fins ara no es coneixia amb certesa si ho feien per altruisme. La troballa demostraria que les cures i la criança col·laborativa eren comunes en els neandertals, uns comportaments que els fan molt més humans i molt més semblants a nosaltres.