El 20 de juny de 2019 se celebra el IV Congrés de Drets Humans de l'Advocacia Catalana al Col·legi de l'Advocacia de Tarragona. El certamen s'emmarca en el debat existent al voltant de la recuperació de la memòria històrica i pretén generar una reflexió jurídica sobre els reptes actuals que planteja el passat recent de la nostra societat. Sota el títol 'La justiciabilitat dels crims contra la humanitat: què se n’ha fet de la memòria històrica?', la quarta edició del congrés tracta el dret a la memòria històrica com un dret humà en un context internacional, nacional i municipal. També es posarà èmfasi en les diferents vies per poder exercitar aquest dret de forma efectiva per part de la ciutadania.
Els ponents
Les ponències començaran amb José Antonio Martín Pallín, fiscal i magistrat del Tribunal Suprem, magistrat emèrit i president de l'Asociación Pro Derechos Humanos España. Després de la intervenció de Martín Pallín, tindran lloc diverses taules rodones al llarg de la jornada. Entre la resta de ponents hi ha figures com Begoña López Anguita, jutgessa del Jutjat de Violència sobre la Dona núm. 5 de Madrid; l'advocat i historiador Josep Cruanyes i Tor; el defensor de drets humans colombià Edinson Cuéllar Oliveros; l'advocada especialitzada en dret penal i drets humans Begoña Lalana Alonso, o la directora de SÀPIENS, Clàudia Pujol.
Activitats paral·leles
A més de les xerrades, també hi haurà altres activitats com l'exposició de fotografia cedida pel Memorial Democràtic 'Pssst!… passa-ho! La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975)'ola projecció del documental 'Avi, et trauré d'aquí', que comptarà amb la presència de la directora del metratge, Montserrat Armengou; Montserrat Giner, presidenta de l’Associació de Víctimes de la Repressió Franquista a Tarragona, i Francesc Xavier Tolosana, coordinador del Fòrum de Tarragona per la Memòria.
Preus i inscripcions
La inscripció general té un preu de 50 € i un preu reduït de 35 € per als estudiants menors de 25 anys.