"Tortosa és una ciutat històrica amb un gran potencial patrimonial"

Ferran Bel, alcalde de Tortosa

Ferran Bel -  Oriol Gracià
Ferran Bel - Oriol Gracià
29 d'abril del 2013
Autor
Oriol Gracià
Està situada just a la cruïlla dels Països Catalans, en un punt equidistant de València i Barcelona. Propera a totes dues capitals, però a la vegada aïllada de les dinàmiques que es generen en aquestes grans ciutats. Per això Tortosa és una ciutat amb personalitat i idiosincràsia pròpia, però també desconeguda entre bona part dels ciutadans de la nostra nació. Enguany, en el 4t Dia SÀPIENS podreu descobrir-ne els tresors patrimonials —la catedral, el castell musulmà, els palaus renaixentistes— i també naturals. Conferències, visites guiades i viatges amb llagut per l'Ebre us ajudaran a apreciar una de les ciutats més interessants del nostre país. De tot plegat en parlem amb Ferran Bel, alcalde de Tortosa.

A molts visitants els sobta la gran quantitat de monuments històrics que conserva Tortosa.

És una ciutat poc coneguda, però amb un gran potencial que tot just ara comencem a posar en relleu: una meravellosa catedral gòtica, un castell musulmà dels més importants de Catalunya, el complex renaixentista del Reials Col·legis, únic al nostre país... a nivell patrimonial Tortosa pot competir perfectament amb qualsevol ciutat mitjana del nostre país.

Riquesa patrimonial, però també natural.
El riu Ebre ha condicionat la història de la ciutat. Però a més som a tocar del Parc Natural del Delta de l'Ebre i del Parc Natural del Massís dels Ports. No totes les ciutats poden gaudir d'aquesta conjunció de patrimoni històric i natural. Amb la celebració del Dia SÀPIENS volem donar a conèixer tota aquesta oferta a la resta del país i situar Tortosa al mapa de Catalunya.

El punt neuràlgic de la diada serà el conjunt modernista de l'Escorxador.
És un complex interessantíssim, situat molt a prop de la catedral i a tocar del riu. Des del setembre passat, a més, acull el Museu de Tortosa, que ha esdevingut un actiu patrimonial, cultural i turístic de gran importància. A aquest conjunt cal sumar-hi l'exposició del Tresor de la Catedral de Santa Maria, el Centre d'Interpretació del Renaixement i el Centre d'Interpretació de la Setmana Santa, entre d'altres.

Sobre el perfil de la ciutat sobresurt el castell musulmà de la Suda.
Tortosa va ser un dels últims reductes musulmans del país. En època medieval hi van conviure sarraïns, cristians i jueus, per això hi ha qui l'ha anomenat la ciutat de les tres cultures.

L'any passat vostè va presidir la xarxa Caminos de Sefarad, que aglutina les principals ciutats de l'Estat amb patrimoni jueu. Quina importància hauria de tenir el call jueu de Tortosa en la promoció de la ciutat?
Estem treballant per la promoció exterior del call jueu, sobretot buscant la complicitat de les comunitats jueves d'Europa i especialment dels Estats Units. Ben aviat, esperem poder incorporar el nostre passat jueu com un dels grans actius culturals de la ciutat.

Des de fa 18 anys Tortosa celebra la Festa del Renaixement. Quins són els fruits d'aquest festival de recreació històrica?
La Festa del Renaixement ha apropat els ciutadans al nucli antic i d'aquesta manera els mateixos tortosins han pres consciència de la riquesa patrimonial de la ciutat. A la vegada, això ens ha ajudat a incentivar la recuperació del centre històric. Els darrers quinze anys s'ha avançat molt, però encara queda molta feina per fer. Ara, des de l'administració hem d'aconseguir que els propietaris privats també s'impliquin en la recuperació dels barris històrics.

Un lloc de la ciutat que li agradi especialment?
La plaça de l'Absis de la catedral. Hi anava a jugar de molt petit. És un indret relativament aïllat que els darrers anys ha recuperat tota la seva esplendor. Qui vingui al Dia SÀPIENS tindrà l'oportunitat de comprovar-ho.