Tot a punt per a les noves representacions del Ball del Sant Crist de Salomó

Declarat festa patrimonial d'interès nacional, el ball s'ha representat ininterrompudament des del segle XIX fins als nostres dies

Escena de la representació del Ball del Sant Crist de Salomó
Escena de la representació del Ball del Sant Crist de Salomó Ajuntament de Salomó

"La Imatge que, per sempre, adés i ara / serà objecte de santa devoció. / I la història ho escriu, i escriurà encara / les glòries del Sant Crist de Salomó." Aquest és un dels goigs que s'escolta en les representacions del Ball del Sant Crist de Salomó (Baix Gaià), l’únic ball parlat hagiogràfic que s’ha representat ininterrompudament des dels seus inicis, al segle XIX, fins als nostres dies. 

El Ball escenifica una llegenda local del segle XVII: arran de la fam que patia el poble de Salomó, el mercader Josep Nin embarcà cap a Alger per comprar blat. Mentre feia tractes amb Mahomet, un mercader musulmà, descobrí la imatge d'un Crist crucificat, i decidí adquirir-lo: van acordar que Josep Nin pagaria en monedes de plata el pes de la Imatge. Però en el moment de la pesada, el canastró només acceptà 30 monedes. Mahomet es negà a reconèixer-ho i Nin hagué de recórrer a la justícia reial. L'operació es repetí davant del governant amb el mateix resultat: 30 monedes. Finalment, i no sense alguns entrebancs, el mercader embarcà la imatge i la portà a Salomó.

Tot i que el culte al Sant Crist de Salomó està documentat des del 1613, els primers goigs no es van editar fins al segle XVIII. El 1843, el compositor de balls parlats Marc Fuster, conegut com a Marquet de la Dona, va escriure el primer text dramàtic. De les representacions del segle XIX no se'n tenen referències documentals, però el fet que l’any 1901 s’organitzés un tren des de Barcelona per assistir a la representació d’aquell any, fa creure que la tradició era ben viva.

El 2010, la Generalitat va distingir el ball com a festa patrimonial d'interès nacional. Actualment, hi participen un centenar llarg de persones del municipi, entre el cos de teatre, el de ball i l’apartat tècnic, que és pràcticament una quarta part de la població de Salomó.

Informació pràctica
Les representacions d'aquest any tindran lloc els dies 5, 12, 19 i 26 de maig a l'església de Salomó, sempre a les 12 h. El preu és de 10 euros l'entrada individual, amb descomptes per a grups. Existeix la possiblitat d'adquirir una entrada que inclou el dinar als restaurants del poble. Les entrades s'han de reservar trucant al telèfon 977 629 058 o a l'e-mail [email protected]. En teniu més informació al web del Ball.