Transcriuen una cançó oculta a ‘El jardí de les delícies'

Dos estudiants han extret una misteriosa partitura de la part dreta del quadre de Hieronymus Bosch i han aconseguit recuperar-ne la melodia

El 'Jardí de les delícies' (1510-1515)
El 'Jardí de les delícies' (1510-1515)
14 de febrer del 2014
Autor
Carla Galisteo
Dos estudiants nord-americans de música i informàtica han rescatat una melodia oculta a ‘El jardí de les delícies', el famós tríptic de Hieronymus Bosch pintat pels volts de l'any 1500, que actualment s'exhibeix al Museu del Prado de Madrid. Es tracta d'una partitura escrita a les natges d'un dels personatges que agonitzen a l'Infern representat a la part dreta del quadre, que pel que sembla havia passat desapercebuda fins ara.

L'obra està dividida en tres parts. Al panell esquerre s'hi troba ‘El jardí de l'Edèn'; al centre, ‘El jardí de les delícies', i, finalment, el panell dret mostra ‘L'Infern'. Aquesta última secció també és coneguda com l'‘Infern musical', ja que està plena d'instruments transformats en eines de tortura. Una de les interpretacions és que el Bosch va associar la música al pecat o a la tortura.

Els estudiants estaven contemplant el panell infernal d'‘El jardí de les delícies' quan es van fixar en la curiosa partitura. La meitat de la notació està escrita en un llibre i l'altra meitat dibuixada a les natges d'un home que apareix estirat a terra i amb mig cos amagat darrere d'un instrument. Van decidir transcriure aquelles notes, van traslladar-les a la notació moderna i van introduir-les en un pentagrama. A continuació van introduir el resultat en un seqüenciador i aquest va generar una melodia que ara pot escoltar-se gràcies a l'enregistrament en versió de piano que els estudiants han penjat a la xarxa.

Resulta curiós que en els seus més de cinc-cents anys d'existència, fins ara ningú no havia interpretat la partitura amagada a ‘L'Infern' del pintor neerlandès.