Troben un tresor romà en un vaixell enfonsat a Palma de Mallorca

Tres-centes àmfores del segle IV han estat localitzades al derelicte de Ses Fontanelles, que va naufragar a tocar de la platja de Palma

Unes de les àmfores que transportava el vaixell enfonsat a Palma de Mallorca
Unes de les àmfores que transportava el vaixell enfonsat a Palma de Mallorca Consell de Mallorca/UB/UCA/UIB
3 de juny del 2024
Autor
Rut Sebastià

S'ha descobert la càrrega que portava el vaixell d'època romana que va naufragar a tocar de la platja de Palma de Mallorca, Illes Balears, l'anomenat derelicte de Ses Fontanelles. La nau es troba en molt bon estat de conservació, malgrat que es va enfonsar fa prop de 1.650 anys. 

Les gairebé tres-centes àmfores que transportava amb salses de peix, oli i vi o most fermentat per a la conservació de la fruita han estat descobertes en un estat quasi íntegre. La bona conservació permetrà estudiar com era un carregament complet de l'època. L'origen geogràfic de la nau, Carthago Spartaria, l'actual Cartagena, i la data del naufragi, al segle IV, el converteixen en una troballa excepcional. La nau s'ha pogut datar gràcies a una moneda romana localitzada a la carlinga, la base del pal major, on s'hauria col·locat durant la construcció del vaixell com a part d'un ritual per atraure la bona sort. 

La nau va quedar enterrada sota la sorra sense oxigen o gairebé sense oxigen, fet que ha permès que la fusta quedés molt ben preservada. La importància dels centenars d'àmfores que transportava el vaixell es troba en el fet que estan completes i un centenar tenen inscripcions anomenades tituli picti, fet que converteix la col·lecció en la més gran de l'estat espanyol i en una de les més importants del món romà.

El projecte d'extracció del vaixell i recuperació de les mostres és una col·laboració entre el Consell de Mallorca i les universitats de les Illes Balears (UIB), de Barcelona (UB) i de Cadis (UCA), que té com a objectiu desenvolupar accions estratègiques per analitzar el trànsit marítim a Mallorca durant l'antiguitat tardana a través de les restes subaquàtiques.