Troben 357 cossos prehistòrics a la fossa de la Sagrera

Els esquelets han aparegut durant les obres de construcció de la futura estació de l'AVE a Barcelona

La fossa de la Sagrera -  CODEX / ESTRATS
La fossa de la Sagrera - CODEX / ESTRATS
24 d'octubre del 2012
Autor
Carla Galisteo
Des dels seus inicis, les obres de construcció de la futura estació del tren de gran velocitat de la Sagrera han realitzat un exhaustiu seguiment arqueològic, que, des de 2008 fins avui, ha posat al descobert múltiples troballes. La darrera campanya, que es va iniciar fa 11 mesos arran de la descoberta d'una fossa neolítica amb restes humanes, ha acabat el mes de setembre amb l'excavació d'un hipogeu d'inhumació que conté 357 cossos humans.

Les restes, que daten d'entre el 2900 i el 2600 aC, s'han trobat a prop del pont de Bac de Roda, entre 15 capes de terra. Dos-cents set dels esquelets es troben complets i s'han trobat en la mateixa posició en què van ser enterrats. També s'han desenterrat més de 5.000 ossos dispersos.

La majoria de cossos pertanyen a homes i dones, però també hi ha alguns nens. La hipòtesi dels arqueòlegs és que fa 5.000 anys els habitants d'un poblat de la zona van patir una epidèmia que va causar una gran mortalitat, i van haver d'enterrar molts individus en poc temps. S'ha arribat a aquesta conclusió en comprovar que els cossos no presenten signes de violència. Properament es faran anàlisis per conèixer millor el funcionament de la tomba múltiple, així com proves d'ADN d'alguns esquelets per analitzar-ne l'edat, el sexe, les relacions de parentiu i la causa de la mort.

La troballa és de gran importància i excepcional per a l'arqueologia prehistòrica a Catalunya. Tots els cossos han estat traslladats al centre de conservació i restauració que el Museu d'Història de Barcelona té a la Zona Franca, on seran netejats, analitzats, conservats i documentats.