Troben 50 mòmies a la Vall dels Reis

Localitzades en una tomba de la dinastia XVIII, la majoria pertanyen a prínceps i princeses de les famílies reials dels faraons Tuthmosis IV i Amenofis III

La Vall dels Reis, a Egipte -  Shutterstock / Mirek Hejnicki
La Vall dels Reis, a Egipte - Shutterstock / Mirek Hejnicki
2 de maig del 2014
Autor
Carla Galisteo
Una nova excavació a la necròpoli de la Vall dels Reis de Luxor, a Egipte, ha tret a la llum un dels descobriments més importants de l'egiptologia dels darrers temps. Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Basilea (Suïssa) i del Servei d'Antiguitats egipci ha trobat més de cinquanta mòmies en una tomba datada de la dinastia XVIII.

La troballa ha tingut lloc a la tomba número 40 (KV40) de la necròpoli, que ja va ser excavada superficialment fa més de cent anys sense resultats destacables. En una nova excavació, han aparegut mig centenar de cossos, la majoria dels quals es creu que pertanyien a la família reial dels faraons Tuthmosis IV i Amenofis III. De moment s'han pogut identificar, gràcies a les inscripcions en alguns dels objectes funeraris que els acompanyaven, les identitats de 30 dels difunts. Vuit dels noms desxifrats corresponen a princeses de la dinastia XVIII, entre les quals destaquen Ta-im-wag-is i Neferanebo, i quatre més pertanyen a prínceps.

També s'han identificat les restes embalsamades de diverses dones amb noms estrangers, i alguns cossos de nens, fins i tot nadons nounats. Però no totes les mòmies pertanyen a l'Imperi Nou faraònic. Després que la necròpoli reial fos abandonada, sembla que el sepulcre va ser reutilitzat per enterrar-hi una família de sacerdots al segle IX aC, en temps del Tercer Període Intermedi. Els experts encara no han determinat quants dels cossos trobats pertanyen a aquesta segona etapa de la tomba.

Juntament amb les mòmies també ha aparegut una gran quantitat de material funerari molt fragmentat, com restes de sarcòfags de fusta, màscares de tela i guix, atuells i vaixelles. Totes les restes es troben en mal estat de conservació, probablement perquè la tomba va ser saquejada en nombroses ocasions.