Troben a Escòcia el calendari lunar més antic del món

Fins ara, es creia que els calendaris més antics de la història els va crear la civilització mesopotàmica fa 5.000 anys

Castell de Crathes, a Escòcia
Castell de Crathes, a Escòcia
29 de juliol del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'investigadors de la Universitat de Birmingham ha descobert les restes del que podria ser el primer calendari lunar de la història a la ciutat escocesa d'Aberdeenshire. Amb 10.000 anys d'antiguitat, es tracta també d'un dels monuments més antics de les illes Britàniques, i és gairebé 5.000 anys més antic que els primers calendaris que es coneixien fins ara, pertanyents a la civilització mesopotàmica.

El calendari va ser construït per les comunitats caçadores i recol·lectores que habitaven l'indret als voltants del 8000 aC, i consisteix en una sèrie de forats excavats al sòl alineats de manera que representen les fases de la lluna. Es creu que aquests clots inicialment contenien pals de fusta que marcaven cada mesura temporal. La seva disposició també està alineada amb el solstici d'hivern, de manera que la comunitat tenia un sistema de correcció astronòmica anual que li permetia calcular millor el pas del temps i el canvi de les estacions.

La peça ha estat trobada als voltants del castell de Crathes, durant una campanya arqueològica iniciada el 2004 a la zona coneguda com Warren Fields. Aquesta i altres troballes que han sortit a la llum des que es van iniciar les excavacions han demostrat que els antecessors dels escocesos tenien una vida molt més desenvolupada del que es creia. La importància d'entendre el temps estava relacionada amb la necessitat de controlar les fonts de recursos alimentaris disponibles en cada època de l'any.