Troben a Etiòpia les restes d'un nou homínid

Les restes de l'‘Australopithecus deyiremeda' permeten confirmar la presència simultània de diverses espècies d'homínids fa tres milions d'anys

Mandíbula de l''Australopithecus deyiremeda'
Mandíbula de l''Australopithecus deyiremeda'
7 de juny del 2015
Autor
Redacció
Durant dècades, els científics van defensar que fa entre tres i quatre milions d'anys només existia una espècie de prehumans. Es considerava que l'‘Australopithecus afarensis' era el nostre únic ancestre possible en aquella època. La troballa el 1974 de les restes d'una femella d'aquesta espècie —li van posar el nom de Lucy— a la regió d'Afar, a Etiòpia, sostenia aquesta teoria. Ara bé, a poc a poc la hipòtesi es va anar posant en qüestió: el 1995, al Txad es van trobar les restes d'un ‘Australopithecus bahrelghazali', i el 1999, a Kenya, d'un ‘Kenyanthropus platyops', tots dos d'una antiguitat similar a Lucy.

Ara s'hi sumen les restes d'‘Australopithecus deyiremeda', la nova espècie d'homínid fòssil descobert al jaciment de Woranso-Mille, a la regió central d'Afar, a Etiòpia. I és que un equip científic internacional dirigit pel professor Yohannes Haile-Selassie, de la Universitat de la Reserva Case Western dels Estats Units, i en el qual participava el geòleg Lluís Gibert, de la Facultat de Geologia de la UB, ha descobert el conjunt de fòssils homínids d'aquest nou australopitec només a 25 quilòmetres d'on el 1974 va ser localitzat l'esquelet gairebé complet de Lucy. Els autors de la troballa li han calculat una antiguitat d'entre 3,3 i 3,5 milions d'anys. Tots els detalls de la recerca han estat publicats per la revista especialitzada ‘Nature'. "La nova espècie és l'evidència més concloent de la presència simultània de més d'una espècie d'ancestres humans fa més de tres milions d'anys", assenyalen els autors en l'article científic.