Troben a Israel la ciutat bíblica de Dalmanuta

L'Evangeli segons Sant Marc la descriu com la darrera ciutat trepitjada per Jesús abans del miracle de multiplicar els pans i els peixos

Restes de la ciutat bíblica
Restes de la ciutat bíblica
12 d'octubre del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Reading (Regne Unit) ha descobert a la vall israeliana de Genesaret, al mar de Galilea, les restes de l'antiga ciutat de Dalmanuta, esmentada a la Bíblia. L'Evangeli segons Marc esmenta que va ser el darrer indret que va visitar Jesús abans de realitzar el conegut miracle de multiplicar els pans i els peixos.

Les runes tenen prop de 2.000 anys d'antiguitat i s'han localitzat prop de la també ciutat bíblica de Magdala, on els especialistes situen el naixement de Maria Magdalena. Aquesta població va sobreviure més temps que Dalmanuta, fins al punt d'absorbir-la, ja que en passades excavacions s'hi han localitzat peces de ceràmica del segle V.

Entre les restes s'han localitzat múltiples peces de ceràmica antiga, capitells d'estil corinti i fragments sencers de columnes i façanes. Algunes de les peces trobades, com àmfores i cristalls, indiquen que Dalmanuta era una població rica que va prosperar durant els períodes hel·lenístic, romà i bizantí. Probablement la zona va ser un fort centre pesquer i comercial.

La troballa s'ha relacionat amb el descobriment al mateix indret, el 1986, d'un vaixell també del segle I dC. L'embarcació va ser suposadament utilitzada pels antics pescadors que treballaven al mar de Galilea, i la hipòtesi dels investigadors és que Jesús podria haver partit de Dalmanuta en un vaixell similar cap a la riba oposada del mar, on va tenir lloc el suposat miracle.