Troben a Portugal el dinosaure depredador més gran d'Europa

Amb 10 metres de longitud i un pes de fins a 5 tones, el ‘Torvosaurus gurneyi' era també un dels animals carnívors més grans del juràssic

Il·lustració d'un 'Torvosaurus gurneyi'
Il·lustració d'un 'Torvosaurus gurneyi'
17 de març del 2014
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'arqueòlegs de la Universidade Nova de Lisboa i del Museo Lourinhã, de Portugal, ha trobat les restes fòssils d'una nova espècie de dinosaure que podria ser el depredador terrestre més gran descobert fins ara a Europa. Amb una longitud de deu metres i un pes d'entre quatre i cinc tones, els investigadors creuen que també podria haver estat un dels animals carnívors més grans del període juràssic.

L'esquelet del dinosaure, localitzat a la formació geològica Lourinhã, al nord de Lisboa, ha estat batejat amb el nom de ‘Torvosaurus gurneyi'. En un primer moment els científics van creure que es corresponia amb l'espècie de teròpode ‘Torvosaurus tanneri', que va viure a Amèrica del Nord, però una comparació detallada de les tíbies, mandíbules superiors, dents i vèrtebres de la cua d'ambdós animals ha fet concloure que es tracta d'una nova espècie que va viure fa 150 milions d'anys.

El nou exemplar podia arribar a fer deu metres de llarg i pesava fins a cinc tones. El seu crani mesurava prop de 115 centímetres i tenia unes dents amb forma de fulla de fins a deu centímetres de llarg. Era un animal carnívor, i els experts creuen que probablement era un superdepredador que s'alimentava de grans dinosaures herbívors, com els estegosaures, els anquilosaures i ornitòpodes. A més, evidències fòssils d'altres dinosaures estretament relacionats suggereixen que la nova espècie podria tenir el cos cobert amb protoplomes.

L'estudi de la nova troballa ha estat publicat a la revista científica ‘Plos One'.