Troben un anell d'or provinent d'un llinatge desconegut a Dinamarca

L'anell merovingi, decorat amb una pedra preciosa, té 1.500 anys d'antiguitat i podria haver pertangut a una família principesca que es desconeixia fins ara

Anell d'or d'origen merovingi localitzat al municipi danès d'Emmerlev
Anell d'or d'origen merovingi localitzat al municipi danès d'Emmerlev Museu Nacional de Dinamarca
13 de març del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Un detector de metalls ha permès fer una troballa excepcional al municipi danès d'Emmerlev, a la península de Jutlàndia. Es tracta d'un anell d'or de 1.500 anys d'antiguitat que, segons el Museu Nacional de Dinamarca, podria provenir d'una família principesca desconeguda fins ara que va mantenir estretes relacions amb els governants merovingis de França.

Emmerlev se situa a tan sols deu quilòmetres del lloc on van ser descoberts els famosos corns d'or de Gallehus, dos corns del 400 dC que probablement van ser utilitzats com a gots en algun ritual, fet que fa suposar que la zona va ser un important centre de poder de l'elit governant durant el període medieval primerenc. L'or de la nova troballa (propi dels regals diplomàtics) fa pensar en una aliança matrimonial entre elits, i es creu que la peça podia pertànyer a l'esposa d'un príncep d'Emmerlev.

A més, està decorada amb una pedra semipreciosa vermella que simbolitzava el poder entre els pobles germànics. La seva elaboració, la decoració i la forma amb què s'uneixen l'anell i la pedra, amb una tècnica associada a l'artesania dels francs, fan pensar en la connexió de la zona amb la influent dinastia merovíngia francesa, un dels centres de poder més importants d'Europa en l'Edat del Ferro.