Troben un conjunt d'edificis bizantins a Israel

Les restes d'un antic complex d'època bizantina han estat localitzades a la ciutat israeliana de Qiryat Gat

El terra del mosaic del monestir conté grups de pedres petites i delicadament col·locades, poc habituals en l'arqueologia israeliana
El terra del mosaic del monestir conté grups de pedres petites i delicadament col·locades, poc habituals en l'arqueologia israeliana Autoritat d’Antiguitats d’Israel
1 de febrer del 2025
Autor
Ariadna Pons Soler
Guardar a favorits

Un grup d'arqueòlegs ha trobat les restes d'un antic complex d'edificis d'època bizantina a l'actual ciutat israeliana de Qiryat Gat. Al jaciment hi han trobat una vitrina, un gran magatzem i, en especial, el que hauria pogut ser un antic monestir, decorat amb un terra de mosaic de colors amb origen entre els segles V i VI dC, quan la regió formava part de l'imperi bizantí.

En aquesta superfície han destapat una inscripció grega del Deuteronomi, cinquè llibre de la Torà, que diu: "Feliços vosaltres quan entreu i beneïts vosaltres quan en sortiu". La troballa es va dur a terme durant les excavacions prèvies a la construcció d'un nou barri a prop de la ciutat de Qiryat Gat. Entre les restes del monestir, els arqueòlegs hi han trobat mercaderies importades, contenidors de metall i vidre, monedes i artefactes de marbre, a part del ja destacat mosaic, decorat amb creus, lleons, coloms, flors i patrons geomètrics.

Es tracta del descobriment més significatiu fet a Israel sobre els períodes romà i bizantí, que posa de manifest la riquesa històrica de la ciutat i dels seus voltants. Fins ara, els experts han pogut excavar deu dels edificis trobats, tot i que la magnitud del que hauria estat el poblat encara està per descobrir.