Troben el document matemàtic més antic de la Xina

Unes inscripcions en taules de bambú de 2.200 anys d'antiguitat són l'únic text matemàtic conegut fins ara anterior a la dinastia Qin

Mostra d'escriptura xinesa sobre bambú
Mostra d'escriptura xinesa sobre bambú
10 de gener del 2014
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'investigadors de la universitat xinesa de Tsinghua, a Pequín, ha descobert el document matemàtic més antic localitzat fins ara al país. Amb més de 2.200 anys d'antiguitat, és l'únic text sobre ciències exactes que es conserva d'un període anterior a la primera dinastia de l'antiga Xina, la Qin, que es va desenvolupar entre el 221 i el 206 aC.

Es tracta d'unes inscripcions escrites en tauletes de bambú en les quals s'expliquen algunes fraccions i un mètode de multiplicació de nombres sencers inferiors a 100. Daten del període dels Regnes Combatents, que es va iniciar al segle V aC i va culminar amb la unificació de la Xina el 221 aC, i han estat localitzades entre una col·lecció de 2.500 taules que la Universitat va adquirir el 2008, després que aquestes haguessin estat tretes il·legalment del país.

El document és un descobriment molt important per a la història matemàtica xinesa i també mundial, ja que omple un buit històric d'aquesta disciplina situat en l'època anterior a la dinastia Qin. A més, el mètode que explica el text és molt avançat per al seu temps, i mostra més funcions de càlcul que altres taules de multiplicació trobades fins ara.