Troben el fogar més antic del món a Israel

Una excavació arqueològica en una cova del paleolític ha tret a la llum una foguera de 300.000 anys d'antiguitat, l'evidència més antiga d'ús continuat del foc

Jaciment de Qesem a Israel
Jaciment de Qesem a Israel
3 de febrer del 2014
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'arqueòlegs de la Universitat de Tel Aviv ha trobat, durant una excavació a la cova paleolítica de Qesem, a Israel, un fogar de 300.000 anys d'antiguitat. Es tracta de l'evidència d'utilització del foc en un lloc concret i de manera continuada per part d'un ésser humà més antiga localitzada fins ara.

Es considera que els humans van descobrir el foc fa més d'un milió d'anys, però encara es discuteix quan van començar realment a controlar-ho i a utilitzar-ho per a les seves necessitats diàries. La troballa, de gran importància, ajudarà a aportar llum sobre aquesta incògnita. I no només això, també insinua que els humans prehistòrics ja tenien una estructura social i una capacitat intel·lectual molt avançades fa 300.000 anys.

Les anàlisis realitzades a les mostres recollides han detectat múltiples capes de cendra de fusta en el centre de la cova, barrejades amb fragments d'ossos. Els resultats també suggereixen que el sòl s'havia escalfat a temperatures molt altes, dada que demostra que es tractava d'una gran foguera i que s'havia encès repetides vegades.

A més, la troballa a la cova d'objectes i estris de pedra que probablement es van utilitzar per tallar carn i manipular aliments, juntament amb restes d'ossos d'animals, ha permès concloure que la foguera s'usava regularment per cuinar carn. Tot apunta al fet que la cova era una espècie de campament base on els humans prehistòrics acudien per menjar o per reunir-se al voltant del foc.

L'estudi ha estat publicat per científics de la Universitat de Tel Aviv i l'Institut Weizmann d'Israel a la revista científica ‘Journal of Archaeological Science'.