Troben el temple d'August

Sapiens.cat ha seguit dia a dia l'excavació sota la catedral de Tarragona

Un moment de les excavacions a la catedral de Tarragona
Un moment de les excavacions a la catedral de Tarragona
30 de juliol del 2010
Autor
 
Finalment, el gran enigma de la Tarragona romana ja ha estat descobert. El temple que, al segle I, la ciutat va dedicar a l'emperador August, d'unes mides colossals, està situat sota la nau central de la catedral, tal com sostenien els científics en els darrers anys arran de les proves aportades per l'estudi amb radiosondes realitzat al sòl de la catedral.

Durant tot el mes de juliol, un grup d'arqueòlegs de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC), de l'ajuntament de la ciutat i de l'arquebisbat han excavat a la nau central de la catedral a la recerca del temple. Aquesta excavació ha estat seguida dia a dia per Sapiens.cat de la mà dels seus protagonistes. Així, els usuaris del nostre web han pogut conéixer de primera mà les troballes que s'anaven duent a terme, com basílica visigòtica del segle VI que es va edificar sobre les restes del temple d'August.

Cal recordar que l'emperador August va viure a Tàrraco entre els anys 27 i 25 aC, cosa que va convertir la ciutat en la capital del món romà. El temple dedicat a August, però, va ser construït amb posterioritat a l'estada de l'emperador a la ciutat. Segons l'historiador Tàcit, l'any 15 dC, poc després de la mort d'August, una delegació de Tàrraco va viatjar fins a Roma per demanar permís al nou emperador Tiberi per aixecar un gran temple en honor a August. De fet, segons algunes informacions de l'epoca, es tractaria d'un dels edificis més grans del món, al nivell del Partenó d'Atenes, amb una alçada propera als quaranta metres. Els especialistes esperen poder realitzar l'any que ve una segona campanya d'excavacions a la catedral tarragonina per tal de trobar les proves necessàries que els permetin la datació exacta del temple.