Troben l'entrada d'un antic temple egipci

Segons els arqueòlegs, l'edifici té uns 2.100 anys d'antiguitat i està vinculat al rei Ptolemeu VIII, que va governar a Egipte durant el segle II aC

La torre nord del temple amb la nova cambra descoberta
La torre nord del temple amb la nova cambra descoberta Universitat de Tübingen
20 de desembre del 2024
Autor
Ariadna Pons Soler

Un equip de la Universitat de Tübingen i del Ministeri de Turisme i Antiguitats d'Egipte ha trobat l'entrada oculta a un vell temple egipci, situat a la paret d'un penya-segat a l'antiga ciutat d'Athribis, als afores de Luxor.

A l'entrada de l'edifici, els arqueòlegs han trobat un piló format per dues torres flanquejades que decoren l'accés. A la torre nord i a la porta d'entrada, s'han localitzat relleus que representen un rei oferint sacrificis a la deessa de cap de lleó Repit i al seu fill Kolanthes. A més, les inscripcions jeroglífiques que s'hi poden identificar han permès als arqueòlegs determinar quin rei va ser el responsable de la construcció: Ptolemeu VIII, governant durant el segle II aC.

El temple, que tindria més de dos mil anys d'antiguitat, també conté imatges del déu de la fertilitat conegut com a Min i de criatures anomenades decans, i una cambra oculta de prop de sis metres de llarg i tres d'ample que hauria servit d'emmagatzematge. Els arqueòlegs han excavat a la zona d'Athribis des del 2012 i, malgrat que encara hi queden dubtes per resoldre, el lloc forma part d'un dels temples més grans que els investigadors han estudiat els darrers anys.