Troben una espasa vikinga de 1.000 anys d'antiguitat a Noruega

Un granger noruec ha ensopegat amb un artefacte molt ben conservat que podria ser una espasa 'Ulfberht', una classe especial d'arma franca medieval

L'espasa 'Ulfberht' d'època vikinga localitzada a Noruega
L'espasa 'Ulfberht' d'època vikinga localitzada a Noruega Rogaland fylkeskommune / Consell del Comtat de Rogaland
26 de juny del 2024
Autor
Carla Galisteo Valera

Mentre llaurava el seu camp, un granger de Suldal, Noruega, ha trobat un objecte que, en un primer moment, pensava que era un tros de ferralla. Quina va ser la seva sorpresa en assabentar-se que era una espasa d'època vikinga de 1.000 anys d'antiguitat.

La troballa ha estat lliurada al Consell del Comtat de Rogaland, que, després d'examinar-la amb un equip d'experts, ha confirmat que es tracta d'una espasa de ferro datada d'entre els anys 900 i 1050 dC. Està sorprenentment ben conservada, amb el mànec íntegre, la protecció creuada i aproximadament la meitat de la seva fulla original.

Aquestes armes eren símbols d'estatus clau per als vikings, i aquesta, precisament, podria ser especialment valuosa. I és que una radiografia feta pel Museu Arqueològic de la Universitat de Stavanger ha revelat una inscripció tallada a la fulla, un gravat que suggereix que l'arma podria ser una espasa Ulfberht, una classe especial feta per un fabricant que produïa espases d'alta qualitat per a l'imperi franc (situat a l'actual Alemanya i França).