Les excavacions del call jueu de la ciutat de Lleida han tret a la llum les restes d'una casa benestant que va ser incendiada al pogrom de l'any 1391. Entre els objectes localitzats destaca una gran tenalla del segle XIII amb un suport en forma de peanya que servia per emmagatzemar aigua. Segons ha afirmat l'arqueòleg municipal de la Paeria, Xavier Payà, fins al moment no se n'ha trobat cap altre de les mateixes característiques a la Península.
El recipient està decorat amb motius propis de l'iconografia musulmana (l'arbre de la vida, les gaseles protectores, els arcs...) i podria haver estat fabricat al segle XIII per mestres terrissaires del regne nassarita de Múrcia i Granada. L'estat de conservació de la peça dificultarà donar-li volum, segons ha explicat la responsable del Laboratori d'Arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL), Carme Prats.
També s'han trobat moltes altres peces de l'aixovar de la casa, com ara un brancal de porta amb tres estrelles de David, calders de coure, canelobres, peces ceràmiques de la vaixella i armes de defensa, entre les quals destaquen una espasa, una destral i el que podria ser una arma de mà. Les peces trobades durant les excavacions estan sent restaurades pel Laboratori d'Arqueologia de la UdL.
A banda d'aquestes troballes, durant els treballs d'excavació s'han localitzat altres cases, restes del clavegueram de l'època i de l'antic seminari de Lleida, a més de nombroses peces de ceràmica i bronze. Les troballes no estructurals seran traslladades a l'Arxiu Municipal o bé al magatzem municipal d'arqueologia per tal que també puguin ser vistes per la ciutadania. Així mateix, des de la Paeria no descarten organitzar una exposició amb les peces i fragments apareguts al call jueu.
La Paeria preveu que l'antiga cuirassa jueva de la ciutat, a la zona de l'antic seminari, sigui visitable a partir d'aquesta primavera, en cas que no apareguin noves restes arqueològiques que facin endarrerir novament el projecte per fer visitable l'espai.