Troben la tomba intacta d'un príncep etrusc

Les restes, del segle VII aC, serviran per revelar costums d'aquesta enigmàtica cultura

Un fresc etrusc
Un fresc etrusc
11 d'octubre del 2013
Autor
Laia Seró
Guardar a favorits
Un equip d'arqueòlegs ha desenterrat l'esquelet d'un príncep etrusc. La troballa ha tingut lloc a la ciutat italiana de Tarquínia, situada a 80 quilòmetres al nord-est de Roma, una zona àmpliament coneguda pels tresors etruscos que amaga. La tomba, que s'ha mantingut intacta tot i els seus 2.600 anys d'antiguitat, també guardava nombrosos objectes, com grans gerros grecs i ornaments preciosos. Es creu que el cos pertany al llegendari cinquè rei de Roma, Tarquini Prisc.

Quan els investigadors de la Universitat de Torí han retirat la llosa, l'esquelet complet d'un individu descansava en un llit de pedra. Al costat del cos hi havia una llança i, sobre el pit, algunes agulles, fet que indica que probablement va ser enterrat cobert amb una capa. Als seus peus, hi havia un gran bol de bronze i un plat amb restes de menjar, i a la dreta, una petita taula que podria haver contingut les restes incinerades d'un altre individu.

La descoberta revelarà nous secrets d'una de les cultures més antigues i enigmàtiques del món. I és que, dels etruscs, no se n'ha conservat cap tipus de literatura ni document escrit, i la majoria del que avui coneixem d'ells prové íntegrament dels seus cementiris.

Els arqueòlegs consideren que es tracta d'un descobriment únic, ja que no és habitual trobar intacta una tomba etrusca d'un individu de classe alta. Les tombes de les famílies etrusques més benestants han estat el passaport que ha permès als historiadors reconstruir la trajectòria d'aquesta civilització.