Troben les restes cristianes més antigues de l'Iraq

Segons diversos arqueòlegs es tractaria de la ciutat perduda d'Hira

La ciutat 'perduda' de Hira
La ciutat 'perduda' de Hira
7 d'agost del 2012
Autor
Víctor Farradellas
A 160 quilòmetres al sud de Bagdad, a prop de la ciutat de Najaf, han aparegut les restes d'una església i un monestir cristians que daten de l'any 300. Les ruïnes han aparegut com a conseqüència de l'ampliació de l'aeroport local, que a poc a poc ha apartat la sorra que cobria el complex. Historiadors i arqueòlegs dedueixen, per la localització i l'estat dels edificis, que es tracta de l'antiga ciutat d'Hira, un centre ocupat per àrabs cristians desaparegut fa 11 segles.

Tot i la importància del descobriment, no hi ha cap equip d'arqueòlegs treballant en el perímetre a causa de la inestabilitat política del país. Des de la intervenció militar nord-americana de 2003, l'Iraq viu en permanent estat d'alerta i el govern no pot dedicar recursos a la investigació de les ruïnes. El complex està relativament protegit de saquejadors gràcies al fet que es troba dins el perímetre de l'aeroport, cosa que també facilita la visita d'estudiosos a les restes.

Hira va ser la seu d'un bisbat nestorià i bressol de l'expansió cristiana per Àsia abans de l'ascens de l'islam i la conquesta musulmana. Actualment la minoria cristiana que viu a l'Iraq veu amb esperança el rescat d'una ciutat que suposaria un símbol de la convivència entre religions.