Troben les restes d'un edifici públic romà al Palau Episcopal de Tortosa

La troballa demostra la gran importància administrativa i econòmica de la ciutat en l'època de l'Alt Imperi Romà

Nucli antic de Tortosa
Nucli antic de Tortosa
6 de març del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'arqueòlegs de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha trobat les restes d'un edifici públic d'època romana sota l'Hospitalitat de Lourdes, un edifici annex al Palau Episcopal de Tortosa. Es tracta d'una de les troballes més importants que s'han produït darrerament a la ciutat, ja que demostra l'enorme importància política i econòmica que va tenir Tortosa en l'època de l'Alt Imperi Romà, quan era la ciutat més important de tot l'arc mediterrani entre Tarragona i Sagunt. Fins ara, es coneixia aquest fet gràcies a diverses referències documentals, però encara no existia cap vestigi arquitectònic que ho demostrés.

Les restes descobertes corresponen a un podi de formigó sobre el qual s'aixeca un mur de tres metres de longitud i dos d'alçària que data d'entre els segles I i II. Els arqueòlegs encara no han pogut determinar de quin tipus de construcció formava part, però per la tècnica constructiva que presenta han deduït que pertanyia a un edifici públic de grans dimensions que podria ser un temple o un fòrum. El que sí han descobert és que després es va utilitzar com a espai funerari, ja que entre les restes han trobat una inhumació infantil que possiblement data del segle V.

La troballa s'ha produït durant unes obres de manteniment que es duien a terme a l'edifici i ha passat a les mans delgrup Gresepia (Grup de Recerca del Seminari de Protohistòria i Arqueologia) de la URV, que preveu descobrir la totalitat del mur en les properes excavacions. Encara no han arribat als seus fonaments, que podrien estar a sis metres de profunditat i que ajudaran a determinar amb exactitud la procedència del mur i les característiques de l'edifici del qual formava part.