Troben les restes d'una sacerdotessa prehispànica al Perú

És la vuitena que es localitza a l'indret i demostra que les dones van governar la civilització Moche entre els segles II i VIII

Restes trobades a la tomba de la sacerdotessa, al Peru
Restes trobades a la tomba de la sacerdotessa, al Peru
4 de setembre del 2013
Autor
Carla Galisteo
Un equip d'arqueòlegs ha trobat la tomba d'una sacerdotessa prehispànica de 1.200 anys d'antiguitat a la província de Chepen, al nord del Perú, que va pertànyer a la civilització Moche. És la vuitena sacerdotessa descoberta en dues dècades de recerca, fet que confirma la teoria que les dones van governar a la regió de La Libertad durant el període de la cultura Moche.

Aquesta teoria apunta que les dones no solament s'encarregaven dels rituals religiosos, sinó que en realitat van regnar la societat que va habitar la regió entre els segles II i VIII. En més de vint anys d'excavacions per part del projecte San José de Moro a l'indret homònim, que va ser un cementiri de l'elit de la civilització Moche, només s'han localitzat tombes de dones, mai d'homes.

La sacerdotessa descansava dins d'un sarcòfag pintat de color groc i vermell i cobert amb plaques de metalls de coure amb forma d'onades i d'aus marines, dins de les parets del qual hi ha diversos nínxols que guarden recipients de ceràmica com a ofrenes. Sobre el coll de la dona s'ha trobat una màscara i un ganivet ritual, i a l'altura de la cintura, una copa cerimonial i peces de ‘Spondylus' a les mans, una espècie de petxines que utilitzava la noblesa en l'època prehispànica.

A la tomba també s'hi han trobat les restes de dos cossos adults i cinc d'infantils, dos dels quals eren nounats, que probablement van ser sacrificats durant el ritual de l'enterrament de la governant.