Troben objectes de l'emperador Pere II del Brasil

200.000 objectes d'entre els segles XVII i XIX han aparegut durant les obres d'ampliació del metro de Rio de Janeiro

Pere II de Brasil el 1875
Pere II de Brasil el 1875
6 de novembre del 2013
Autor
Carla Galisteo
Els treballs d'ampliació del metro de la ciutat brasilera de Rio de Janeiro han tret a la llum un tresor format per més de 200.000 objectes que van pertànyer a la família de l'emperador Pere II del Brasil, que va governar el país entre 1831 i 1889. Les peces trobades daten d'entre els segles XVII i XIX i permetran conèixer com vivia l'elit de l'època de la independència brasilera en la seva quotidianitat.

El conjunt està format per objectes de diversos àmbits de la vida quotidiana de la família reial. Plats i vaixelles de ceràmica, ampolles de licors i d'aigua mineral importades d'Anglaterra, cosmètics francesos, perfums, pipes amb restes de tabac, pots de porcellana amb ungüents i flascons amb líquids a l'interior que podrien ser productes medicinals. Destaquen un raspall de dents d'ivori amb una inscripció en francès que diu "Sa majestat l'emperador del Brasil", i un bol de porcellana que probablement contenia pasta dental de menta, on es pot llegir "A la reina de Portugal, Maria de Savoia".

Les restes han aparegut en un antic indret de deixalleria proper al palau reial, que probablement va quedar enterrat sota els enderrocs dels habitatges que va arrasar el pla d'urbanització de la ciutat entre 1870 i 1920. Fins ara s'han catalogat 200.000 objectes de diferents èpoques i diferents procedències, però els arqueòlegs preveuen recuperar-ne fins a un milió.

Els objectes més antics es remunten al segle XVII i han estat localitzats a més profunditat que la resta. Entre ells, peces de manufactura indígena, com un raspador de sílex i una pipa feta amb una banya, molt diferent de la resta de pipes trobades que van pertànyer als colonitzadors europeus. També s'han trobat articles més recents, d'inicis del segle XX, com una ampolla de brandi que ha conservat l'etiqueta intacta, on es pot llegir que va ser embotellada a la ciutat catalana del Masnou.